Τραμπ: Θα αποφασίσω σε 48 ώρες για στρατιωτική δράση στη Συρία-Φρικτή η χημική επίθεση-Ρωσία, Συρία μιλούν για fake news: Κανένα ίχνος χημικών στη Γούτα

Μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα αποφασίσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ εάν θα κάνει χρήση στρατιωτικών μέσων στη Συρία ή μη,ως απάντηση  στην φερόμενη ως επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα όπως ο ίδιος δήλωσε από τον Λευκό Οίκο, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη υπουργών του.

«Ήταν φρικτό, φρικώδες», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα και δεν πρέπει να επιτραπεί», πρόσθεσε.

«Εάν είναι οι Ρώσοι, εάν είναι η Συρία, εάν είναι το Ιράν, εάν είναι όλοι τους μαζί, θα το βρούμε», συνέχισε.

Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ.

«Δεν αποκλείω τίποτε αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο κ. Μάτις, ενώ υποδεχόταν στον Σεΐχ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, εμίρη του Κατάρ, στο Πεντάγωνο.

«Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ερευνήσουμε είναι γιατί υπάρχουν ακόμη χημικά όπλα και χρησιμοποιούνται, ενώ η Ρωσία ήταν ο εγγυητής της καταστροφής τους, οπότε εργαζόμαστε με τους συμμάχους και εταίρους μας, από το NATO έως το Κατάρ και αλλού για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα», τόνισε ο κ. Μάτις.

Ρωσία: Pροβοκάτσια αντικαθεστvτικών και fake news

Την ίδια στιγμή η Ρωσική κυβέρνηση έχει απορρίψει τις κατηγορίες για χρήση χημικών στη Συρία, το ίδιο και η Δαμασκός. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζει ότι από έρευνα που έκαναν ρωσικές δυνάμεις στη Γυτα, δε προέκυψε χρήση χημικών και καλεί όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, πριν τα επίσημα συμπεράσματα της έρευνας.

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία δυό χρόνια, οι ισλαμιστές αντάρτες που μάχονται το καθεστώς του Ασαντ και χάνουν το πόλεμο και τα εδάφη που κατέχουν, ισχυρίζονται σε τακτά διαστήματα, ακριβώς τη στιγμή που ηττώνται, ότι έγινε χημική επίθεση σε βάρος τους, σε μια προφανή προσπάθεια να προκαλέσουν την αντίδραση και την επέμβαση των διεθνών δυνάμεων υπέρ τους και κατά του καθεστώτος.

Η χρήση χημικών όπλων δεν πρέπει να αμφισβητείται στις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Εκείνο που πρέπει να αμφισβητηθεί είναι ο χρόνος των καταγγελιών για τη χρήση τους. Γιατί, το μόνο που δεν έχει συμφέρον να κάνει χρήση χημικών, όταν έχει κερδίσει τη μάχη και αναγκάζει τους ισλαμιστές αντάρτες να αποχωρήσουν από τη Γούτα, είναι το καθεστώς Ασαντ.

Η όλη υπόθεση, δεδομένου ότι η διάχυση και κατασκευή χημικών όπλων είναι πλέον διαδεδομένη, σηκώνει περισσότερη προσοχή από μια άκριτη μονόπλευρή καταδίκη. Γιατί το κρίσιμο ερώτημα είναι πάντα, «ποιός επωφελείται;». Και εδώ σίγουρα όχι οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας και οι Ρωσοι σύμμαχοί τους, που είναι οι νικητές στο πεδίο και δεν έχουν κανέναν απολύτως λογο να προκαλέσουν παρέμβαση τρίτων…

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here