Τραμπ: Σύντομα το διάταγμα με τις κυρώσεις σε Τουρκία και αξιωματούχους για την εισβολή στη Συρία-Τι θα περιλαμβάνει

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πρόκειται να υπογράψει σύντομα ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία και σε όσους συμβάλλουν σε «αποσταθεροποιητικές ενέργειες στη βορειοανατολική Συρία».

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αναστέλλει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ύψους 100 δις δολαρίων και αυξάνει τους δασμούς κατά 50% στις εισαγωγές χάλυβα. Δήλωσε επίσης ότι θα επιβάλει πρόσθετες κυρώσεις σε όσους έχουν εμπλακεί σε σημαντικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις οποίες θ περιλαμβάνονται μποκάρισμα περιουσιών και απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ.

«Είμαι απόλυτα έτοιμος να καταστρέψω γρήγορα την τουρκική οικονομία εάν οι Τούρκοι ηγέτες συνεχίσουν αυτήν την επικίνδυνη και καταστρεπτική πορεία», πρόσθεσε.

«Η στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο αμάχους και απειλεί την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή», είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος με ανακοίνωσή του».

«Υπήρξα απολύτως σαφής με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι οι ενέργειες της Τουρκίας επιταχύνουν μια ανθρωπιστική κρίση και δημιουργούν τις συνθήκες για πιθανά εγκλήματα πολέμου», πρόσθεσε.

Οι δασμοί επιστρέφουν στο επίπεδο πριν από την μείωσή τους τον Μάιο, διευκρίνισε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

«Η Τουρκία πρέπει επίσης να θέσει σε προτεραιότητα την προστασία των αμάχων, ιδιαιτέρως των ευάλωτων εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στη βορειοανατολική Συρία. Η αδιάκριτη στοχοθέτηση αμάχων, η καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών και η στοχοθέτηση εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων είναι απαράδεκτη».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθούν από τη Συρία οι περίπου 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται εκεί, οι οποίοι θα παραμείνουν στη Μέση Ανατολή, υπό τον φόβο της αναζωπύρωσης του κινδύνου που ακούει στο όνομα Ισλαμικό Κράτος. Ανέφερε επίσης ότι ένας μικρός αριθμός Αμερικανών στρατιωτών θα μετακινηθεί σε βάση στη νότια Συρία.

Ας αφήσουμε τη Συρία και τον Άσαντ να προστατεύσουν τους Κούρδους και να πολεμήσουν τους Τούρκους, για τη δική τους πατρίδα», ανάρτησε επίσης ο Τραμπ στο Twitter, ενώ κατηγόρησε τους Ευρωπαίους πως δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα τους Ισλαμικούς Κράτους «κι αυτός είναι ο βασικός λόγος που βρισκόμαστε σήμερα σε αυτήν την κατάσταση», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here