Τραμπ: «Πράσινο φως» στον στρατό να σταματήσει την «εισβολή» των μεταναστών

Κάθε μέσον προκειμένου να σταματήσει την «εισβολή» των μεταναστών από τα σύνορα των ΗΠΑ με το Mεξικό προτίθεται να χρησιμοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δώσει ήδη εντολή και είχαν παραταχθεί κατά μήκος των συνόρων περίπου 6.000 στρατιώτες, ενώ το μεταναστευτικό «καραβάνι» από την Ονδούρα διέσχιζε τη μεξικανική  επικράτεια.

Από την ημέρα που οι κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών έκλεισαν, στις 6 Νοεμβρίου, ο Τραμπ έπαψε πλέον να ασχολείται επί καθημερινής βάσης με το ζήτημα. Τώρα ωστόσο, φαίνεται ότι ο Λευκός Οίκος επανέρχεται και είναι πολύ πιθανό να δώσει στα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό πιο ευρείες αρμοδιότητες, αναθέτοντάς τους την προστασία του προσωπικού της ομοσπονδιακής υπηρεσίας τελωνείων και προστασίας των συνόρων (Customs and Border Protection, CBP), εάν είναι απαραίτητο.

Σύμφωνα μάλιστα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος ωστόσο μίλησε ανώνυμα, σχετικά ανακοίνωση ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί και σήμερα.

Τη Δευτέρα, οι αμερικανικές αρχές έκλεισαν για ώρες την πιο πολυσύχναστη μεθοριακή διέλευση από και προς το Μεξικό, προκειμένου να τοποθετήσουν επιπλέον μπάρες και αγκαθωτά συρματοπλέγματα. Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας ανάφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένοι μετανάστες ίσως αποπειραθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα για να μπουν στην Καλιφόρνια.

Σε διάστημα περίπου ενός μηνός, περίπου 6.000 μετανάστες έχουν φθάσει στις συνοριακές πόλεις Τιχουάνα και Μεξικάλι, σύμφωνα με μεξικανούς αξιωματούχους. Συνολικά εκτιμάται ότι περί τους 10.000 μετανάστες από την κεντρική Αμερική θα ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή με σκοπό να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη στις ΗΠΑ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here