Αρχική Pressroom Πολιτική Τραμπ-Πούτιν: μιλάμε, αλλά δεν εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, ο καθένας υπερασπίζεται...

Τραμπ-Πούτιν: μιλάμε, αλλά δεν εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, ο καθένας υπερασπίζεται τη χώρα του

Η κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι δυο ηγέτες μετά τη δίωρη συζήτηση που είχαν, εξαντλήθηκε ουσιαστικά στο κατά πόσον ο Πούτιν «χτύπησε» τη Χίλαρι για να εκλεγεί ο Τραμπ, και επί της ουσίας παρότι και οι δύο μίλησαν,  τίποτα σημαντικό δεν ειπώθηκε στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν ειπώθηκε τίποτα σημαντικό και στην κεκλεισμένων των θυρεών δίωρη συζήτησή τους.

Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Τον λόγο πήρε πρώτος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανέφερε πως ο Ψυχρός Πόλεμος ανήκει στο παρελθόν και πρόσθεσε: «Σήμερα, Ρωσία και ΗΠΑ αντιμετώπιζουν μία σειρά νέων προκλήσεων και οι συζητήσεις μας έδωσαν το περίγραμμα των πρώτων βημάτων για την βελτίωση της σχέσης και για την ανάκτηση ενός αποδεκτού επιπέδου εμπιστοσύνης».

«Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε μια ειλικρινή και εποικοδομητική ατμόσφαιρα. Θεωρώ πως ήταν πολύ επιτυχημένες και πολύ χρήσιμες» συνέχισε ο Πούτιν.

Σε ό,τι αφορά ζητήματα αντιτρομοκρατίας και κυβερνοασφάλειας, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι τα συμφέροντα των δύο χωρών «δεν συμπίπτουν πάντα, αλλά αυτά που συμπίπτουν είναι υπεραρκετά».

«Όσον αφορά τη Συρία ο στόχος της αποκατάστασης της ειρήνης και της συμφιλίωσης σε αυτή τη χώρα θα μπορούσε να είναι το πρώτο παράδειγμα μιας επιτυχημένης κοινής δουλειάς», είπε εν συνεχεία.

Για  το προσφυγικό είπε ότι ΗΠΑ και Ρωσία έχουν ξαναμιλήσει για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν και τον επαναπατρισμό

Για τη Βόρειο Κορέα τόνισε την ικανοποίησή του που τα ζητήματα με την χώρα «αρχίζουν να επιλύονται».

Στο ζήτημα της Ουκρανίας, τόνισε ότι οι «ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι πιο αποφασιστικές σε ό,τι αφορά την πίεση προς την ουκρανική κυβέρνηση».

Για την φερομένη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές, είπε:

«Η Ρωσία ποτέ δεν αναμείχτηκε και δεν σκοπεύει να αναμειχθεί στα εσωτερικά των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων των εκλογών. Αν υπάρξουν τέτοια στοιχεία, ή προκύψει κάτι σχετικό, είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε. Ηθελα πάντως να εκλεγεί ο Τραμπ γιατί εκείνος μιλούσε για ομαλοποίηση των σχέσεων των χωρών μας»

Για τη διεθνή οικονομία και τις περιβαλλοντικές απειλές είπε:

«Οι συνομιλίες αντικατοπτρίζουν την αμοιβαία μας επιθυμία να βελτιωθεί η κατάσταση… να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», προσθέτοντας ότι «θεωρούμε σημαντικό να έχουμε διάλογο σχετικά με τη στρατηγική σταθερότητα».

Αναφορικά με το φυσικό αέριο είπε:

«Εμείς ως το μεγαλύτερο κράτος παραγωγός φυσικού αερίου –και οι ΗΠΑ είναι επίσης μια τέτοια χώρα– θα μπορούσαμε να εργαστούμε με στόχο να ρυθμιστεί η διεθνής αγορά. Δεν ενδιαφερόμαστε να μειωθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα καθώς οι παραγωγοί θα μπορούσαν να πληγούν. Επίσης, δεν ενδιαφερόμαστε για υπερβολικά υψηλές τιμές. Για τον Nord Stream 2 διαβεβαίωσα τον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διατηρήσει τη διαμετακόμιση του αερίου μέσω της Ουκρανίας. Είμαστε έτοιμοι να παρατείνουμε το συμβόλαιο που λήγει το 2019, εφόσον η διένεξη στο (δικαστήριο) της Στοκχόλμης επιλυθεί».

Οταν ρωτήθηκε ο Τραμπ για τις αμερικανικές εκλογές και τη ρωσική ανάμιξη, ο Πούτιν παρενέβη και είπε:

«Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη; Κανείς δεν πρέπει να εμπιστεύεται κανέναν. Εκείνος (ο Τραμπ) προασπίζεται τα αμερικανικά συμφέροντα, εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Έχουμε ταιριαστά συμφέροντα, αναζητούμε κοινό έδαφος»

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

«Είχαμε έναν ευθύ, ανοιχτό και βαθύτατα παραγωγικό διάλογο. Πήγε πολύ καλά», είπε ο αμερικανός Πρόεδρος ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην συνέντευξη Τύπου και αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο Πούτιν για την διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου.

«Οι διαφωνίες μεταξύ των χωρών μας είναι γνωστές και ο Πρόεδρος Πούτιν και εγώ τις συζητήσαμε αναλυτικά σήμερα», είπε ο Τραμπ και πρόσθεσε πως για να αντιμετωπιστούν τα παγκόσμια προβλήματα, οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν. «Ακόμη και κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός από σήμερα, Ρωσία και ΗΠΑ κατάφεραν να διατηρήσουν έναν ισχυρό διάλογο».

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές, ο Πρόεδρος Τραμπ, είπε ότι δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει ότι η Ρωσία παρενέβη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 για να βοηθήσει τον ίδιο να κερδίσει, τονίζοντας ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέψευσε εντόνως την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές αυτές. «Κέρδισα την Χίλαρυ Κλίντον εύκολα» είπε. Οταν ρωτήθηκε αν έχει εμπιστοσύνη στους Ρώσους που διαψεύδουν, ο Πούτιν παρενέβη και είπε «Τι σας κανει να πιστεύετε ότι με εμπιστεύεται εκείνος ή ότι τον εμπιστεύομαι εγώ. Θα πρέπει να οδηγούμαστε από τα γεγονότα. Μπορείτε να κατονομάσετε ένα γεγονός που να αποδεικνύει σκευωρία; Αυτά είναι ανοησίες». Ο δε Τραμπ συμπλήρωσε «πώς θα μπορούσε να είναι συμπαιγνία μου με τον Πούτιν, αφού δεν τον γνώριζα καν;»

Για τη Συρία ο αμερικανός Πρόεδρος είπε «ΗΠΑ και Ρωσία θα μπορούσαν να σώσουν χιλιάδες ζωές»

Γενικά για τη συνάντηση είπε

«Ήταν μία πολύ εποικοδομητική ημέρα και πολύ εποικοδομητικές οι ώρες που περάσαμε μαζί. Είμαι σίγουρος πως θα συναντιόμαστε συχνά στο μέλλον»

Τέλος τόνισε ότι ποτέ δεν χαρακτήρισε αντίπαλο τον Πούτιν, αλλά καλό ανταγωνιστή.

«Στην πραγματικότητα τον χαρακτήρισα ανταγωνιστή και είναι ένας καλός ανταγωνιστής»,

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here