Του ΡΟΜΠΕΡΤ ΠΕΦΑΝΗ

Σε λιγότερο από έναν χρόνο,  στις 3 Νοεμβρίου 2020, οι Αμερικανοί πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν στις Προεδρικές Εκλογές. Η υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία του εν ενεργεία Προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ θεωρείται βέβαιη. Παρά το γεγονός ότι έχει διχάσει τον Αμερικανικό λαό όσο ίσως κανείς άλλος Πρόεδρος της νεότερης ιστορίας των ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον λοιπόν, μεταφέρεται στο ποιος θα είναι ο αντίπαλος υποψήφιος. Η διαδικασία για την επιλογή του υποψηφίου των Δημοκρατικών έχει ξεκινήσει αρκετούς μήνες τώρα. Ως είθισται, το πλήθος των υποψηφίων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ήδη σημαντικός αριθμός έχει αποσυρθεί λόγω χαμηλών [ποσοστών και αναιμικής χρηματοδότησης.

Από τους εναπομείναντες, τέσσερις υποψήφιοι ξεχωρίζουν: η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Ουώρεν, ο πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο «αριστερός» Μπέρνι Σάντερς και ο Πήτ Μπουτέτζετζ, ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος.

Σύμφωνα με τις ως τώρα δημοσκοπήσεις, η μάχη για το χρίσμα, θα κριθεί μεταξύ Ουώρεν και Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του προ λίγων μηνών, ισχυρίστηκε ότι έχει μετανιώσει που δεν επεδίωξε την Προεδρία το 2016, ανοίγοντας δρόμο στον Ρεπουμπλικανό Τράμπ να ανατρέψει κάθε πρόβλεψη στις προηγούμενες εκλογές.

Ένα σημαντικό θέμα που προκύπτει είναι η ηλικία των επικρατέστερων μονομάχων για την Προεδρία. Ο Τράμπ είναι 73 ετών, ο Μπάιντεν 76 και η Ουώρεν 70. Οι νεότερες γενιές, εκπροσωπούνται μόνο από τον 37χρονο Μπουτέτζετζ, που ίσως αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη στις εσωκομματικές εκλογές του Δημοκρατικού κόμματος.

Ανεξαρτήτως της απέχθειας προς τον Τράμπ, λόγω των κατά καιρούς ατυχών δηλώσεών του, πρέπει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ διανύουν περίοδο ανάπτυξης και ευημερίας. Κι αυτό ίσως κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών σε περίπου ένα χρόνο!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here