Ο ανεκδιήγητος Τραμπ «εξόντωσε» αντιπάλους και Ρεπουμπλικανικό κόμμα- Χίλαρι: επικίνδυνη υποψηφιότητα

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Η απογοήτευση του πολιτικού κατεστημένου στις ΗΠΑ είναι μεγάλη. Οχι μόνο δεν επέβαλε τον εκλεκτό του ως υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, τον 44χρονο γερουσιαστή της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, αλλά είδε τον πλέον απρόβλεπτο, αλλοπρόσαλλο, λαικιστή, συντηρητικό, δημαγωγό, αντιδραστικό και επικίνδυνο πολυεκατομμυριούχο Ντ. Τραμπ να κερδίζει ουσιαστικά το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου, μετά την αποχώρηση όλων των ανθυποψηφίων του.

Ο τελευταίος αντίπαλος του Τραμπ που είχε απομείνει σήμερα το πρωί, μετά την αποχώρηση και του Τέντ Κρουζ,  ήταν ο Τζον Κέισικ, ο οποίος επίσης απέσυρε την υποψηφιότητά του, όπως μεταδίδουν το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News και η ηλεκτρονική εφημερίδα Politico. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον ο μοναδικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν την εξέλιξη αυτή ως την ληξιαρχική πράξη θανάτου και του ίδιου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Χίλαρι: Επικίνδυνος

Επικίνδυνη χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ η επικρατέστερη διεκδικήτρια του χρίσματος των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, εκτιμώντας ότι ο Αμερικανός μεγιστάνας θα μπορούσε να ζημιώσει τη χώρα.

«Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι δεν πρέπει να επιλέξουν έναν αναξιόπιστο υποψήφιο», είπε η κ. Κλίντον αναφερόμενη στον κ. Τραμπ, τον οποίο χαρακτήρισε «ανεξέλεγκτο».

Η κ. Κλίντον υπενθύμισε προηγούμενη αναφορά του κ. Τραμπ, βάσει της οποίας «η κλιματική αλλαγή είναι αστικός μύθος που διαδίδουν οι Κινέζοι».

Πρόσθεσε επίσης ο κ. Τραμπ χρειάζεται να δώσει σαφέστερες διευκρινίσεις για την πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει.
Το αμερικανικό πολιτικό σύστημα σε κρίση

 

Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ βρίσκεται πραγματικά σε πολύ μεγάλη κρίση. Δεν διαθέτει πλέον τα κατάλληλα πρόσωπα που θα το υπηρετήσουν με την αναγκαία θεσμική αξιοπιστία και απαιτούμενη επάρκεια. Υπονομεύει ανοικτά την ίδια του την ύπαρξη.

Οπως σχολιάζει το Trouthout, οι Ρεπουμπλικανοί απέρριψαν το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Κατα κάποιοι τρόπο συνειδητοποιούν ότι οι ελίτ του κόμματος δεν δίνουν δεκάρα γι αυτούς. Και κατά κάποιοι τρόπο, δίνοντας το χρίσμα στο Τραμπ, η εκλογική βάση του κόμματος παίρνει την εκδίκηση της από την ηγεσία. Η ειρωνεία είναι βέβαια ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία που παρακινούσαν την εκλογική βάση των Ρεπουμπλικανών, δεν χάθηκαν. Aν μη τι άλλο, ο Τραμ τα έκανε πιο σαφή< αναφέρει χαρακτηριστικά.

O Nτ. Τραμπ με το απίθανο πραξικόπημα του, κατέστρεψε κάθε πυλώνα της ρεπουμπλικανικής φιλοσοφίας και  αφήνει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε μια κρίση ταυτότητας την βαθύτερη εδώ και αιώνα, αναφέρει η Washington Post.

Eνδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι η ελίτ του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, έχει συγκλονισθεί από τον τρόπο που ο Τραμπ άρπαξε την εκλογική τους βάση και γι αυτό υπάρχουν πολλές απόψεις για το πως θα προχωρήσει από εδώ και πέρα. Κάποιοι υποστηρίζουν την Χίλαρι Κλίντον, την πιθανή υποψήφιο των Δημοκρατικών. Αλλοι πιέζουν να ορισθεί και άλλος, τρίτος υποψήφιος ως εκπρόσωπος του κόμματος, με σκοπό υποκλέψει ψήφους και να εμποδίσει την εκλογή του στον Λευκό Οίκο. Ενώ υπάρχουν κι αυτοί που προτιμούν να υποστηρίξουν τον Τραμπ από το να δουν την Χίλαρι στη προεδρία.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών Reince Priebus αποκάλεσε τον Τραμπ ως τον υποθετικό υποψήφιο, και ζήτησε από του Ρεπουμπλικανούς να ενωθούν για να νικήσουν την Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με στοιχεία δημοσκοπήσεων που επικαλείται το UVA Center or Politics,  η Χίλαρι Κλίντον προηγείται με περίπου 6 μονάδων και πολλοί προβλέπουν πολύ φριχτό εκλογικό χάρτη για τους Ρεπουμπλικάνους τον Νοέμβριο.

 

 

Ποιούς κέρδισε ο εκκεντρικός Τραμπ

Οι αρχικοί υποψήφιοι για το χρίσμα, όταν ξεκινούσαν οι προκριματικές εκλογές, στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα ήταν:

Τζεμπ Μπους, 62 ετών, πρώην κυβερνήτης της Φλόριντας, γιος του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους και αδελφός του επίσης πρώην προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους. Έχει επικριθεί επειδή δεν τήρησε αποστάσεις από την εξωτερική πολιτική του αδελφού του ενώ οι μετριοπαθείς θέσεις του όσον αφορά τη μετανάστευση, την εκπαίδευση και άλλα θέματα δεν τον καθιστούν δημοφιλή στους πιο συντηρητικούς.

Μπεν Κάρσον, 63 ετών, το αουτσάιντερ και ο αγαπημένος των συντηρητικών ακτιβιστών. Γιος μιας ανύπαντρης, πάμφτωχης μητέρας, ο Κάρσον έγινε διευθυντής της παιδιατρικής νευροχειρουργικής κλινικής στο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης. Μέχρι σήμερα είναι ο μοναδικός μαύρος υποψήφιος και στα δύο μεγάλα κόμματα.

Τεντ Κρουζ, 44 ετών από το Τέξας, που προωθείται από το Tea Party. Είναι γιος ενός Κουβανού μετανάστη, σπούδασε στο Χάρβαρντ και ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του για το χρίσμα, καλώντας ευθέως τους χριστιανούς πιστούς να τον στηρίξουν.

Κάρλι Φιορίνα, 60 ετών, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Hewlett-Packard και μια από τις ισχυρότερες γυναίκες στις ΗΠΑ. Στο παρελθόν επιχείρησε ανεπιτυχώς να εκλεγεί στη Γερουσία.

Λίντσεϊ Γκρέιαμ, 59 ετών, γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα και στενός σύμμαχος του Τζον Μακέιν. Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας του έχει θέσει θέματα ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής. Έχει πιο μετριοπαθείς θέσεις σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού.

Μάικ Χάκαμπι, 59 ετών, πρώην κυβερνήτης του Άρκανσο. Ήταν υποψήφιος και το 2008 αλλά απέφυγε να κατέβει στις εκλογές το 2012, μολονότι είναι δημοφιλής στους Ευαγγελικούς κύκλους. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, λαμβάνει υψηλά ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος και υπολείπεται μόνο του Τζεμπ Μπους.

Τζορτζ Πατάκι, 69 ετών, πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, η θεωρούμενη «μετριοπαθής» φωνή ανάμεσα σε πολλούς συντηρητικούς υποψηφίους. Μολονότι δεν έχει ασκήσει κανένα δημόσιο αξίωμα από το 2006, υποστηρίζει ότι η εμπειρία του από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 —την εποχή εκείνη ήταν κυβερνήτης της Πολιτείας— του προσέφερε τις γνώσεις που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ραντ Πολ, 52 ετών, γερουσιαστής από το Κεντάκι που αυτοχαρακτηρίζεται μεταρρυθμιστής και ενάντιος στο κατεστημένο. Θα μπορούσε να κερδίσει ψήφους από τους νέους και τις μειονότητες.

Ρικ Πέρι, 65 ετών, κυβερνήτης του Τέξας. Ήταν υποψήφιος και το 2012 αλλά αποσύρθηκε από την κούρσα μετά από ένα αποτυχημένο ντιμπέιτ. Στις εκλογές αυτές προβάλλει ως μεγαλύτερη επιτυχία του την οικονομική ανάπτυξη στην Πολιτεία του.

Μάρκο Ρούμπιο, 44 ετών, γιος Κουβανών μεταναστών και γερουσιαστής από τη Φλόριντα. Εξελέγη στη Γερουσία το 2010 με την υποστήριξη του Tea Party.

Ρικ Σαντόρουμ, 57 ετών, πρώην γερουσιαστής από την Πενσιλβάνια και αγαπημένο τέκνο της χριστιανικής δεξιάς. Επικεντρώνεται σε οικονομικά ζητήματα και έχει υποσχεθεί να ενισχύσει τη μεσαία τάξη, να καταργήσει την Εφορία (IRS) και να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση.

Η μονομαχία του Νοεμβρίου για τον Λευκό Οίκο

Στην αντίπερα όχθη, η Χίλαρι Κλίντον συνεχίζει τη πορεία για το χρίσμα, εκμεταλλευόμενη και το εκλογικό σύστημα των Δημοκρατικών, που δίνει τους εκλέκτορες αναλογικά με τα ποσοστά των υποψηφίων σε αντίθεση με αυτό των Ρεπουμπλικάνων που ο νικητής στη πολιτεία τα παίρνει όλα.

Η προεκλογική εκστρατεία του σοσιαλδημοκράτη Μπένρι Σάντερς ήταν εκπληκτική, αν σκεφθεί κανείς ότι ο γερουσιαστής του Βερμόντ δεν διέθετε ούτε κατά διάνοια τα ποσά των χορηγιών που είχε συγκεντρώσει η Χίλαρι Κλίντον. Οι ιδέες του όμως και η σθεναρή του στάση υπέρ της δημοκρατίας, τη ελευθερίας, της διαφάνειας και των πολιτών, του έδωσε δύναμη και ορμή.

Οπως όλα δείχνουν όμως οδεύουμε πλέον ολοταχώς σε μιά αναμέτρηση Χίλαρι-Τραμπ. Λίγοι σοβαροί άνθρωποι σήμερα στις ΗΠΑ και τον κόσμο, θα ήθελαν να δούν τον απίθανο Τραμπ στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου να καθορίζει, με την αθυροστομία και την αμερικανική επιτηδευμένη προκλητικότητα του τις τύχες του κόσμου.

Αυτό εν σημαίνει ωστόσο ότι η Χίλαρι είναι φαβορί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρο των ΗΠΑ. Δεδομένης της απήχησης του Τραπ σε λαικά, συντηρητικά στρώματα της ενδοχώρας των ΗΠΑ, είναι πολύ βιαστικά ακόμη τα όποια συμπεράσματα.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here