Τραμπ-Πούτιν συζήτησαν 2,5 ώρες για Ουκρανία, Συρία, τρομοκρατία, Β. Κορέα-Διαβεβαίωση «τσάρου» ότι δεν παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές

Εποικοδομητική συζήτηση για όλα τα μεγάλα διεθνή θέματα, είχαν επί 2,5 ώρες στο Αμβούργο, στο περιθώριο της συνόδου των G 20, αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ και ο ρώσος ηγέτης Βλ. Πούτιν. Στο επίκεντρο της συνάντησης που ήταν η πρώτη για τους δύο ηγέτες, βρέθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, η Ουκρανία, η Συρία, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια του κυβερνοχώρου. Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον κ. Τραμπ ότι δεν παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο κ. Τραμπ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, με τον κ. Πούτιν να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της Μόσχας. Κατά τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο κ. Τραμπ αποδέχθηκε τις διαβεβαιώσεις του κ. Πούτιν ότι η Μόσχα δεν παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές.

Ο κ. Τίλερσον έκανε λόγο για «θετική χημεία» μεταξύ των δύο προέδρων, οι οποίοι «συνδέθηκαν πολύ γρήγορα». Για «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» στη συνάντηση έκανε λόγο και ο κ. Λαβρόφ.

Πάντως, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η Βόρεια Κορέα και το ζήτημα των εξοπλιστικών της προγραμμάτων, όπως δήλωσε ο κ. Τίλερσον. «Οι Ρώσοι το βλέπουν λίγο διαφορετικά από εμάς, επομένως πρόκειται να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες και θα τους ζητήσουμε να κάνουν περισσότερα. Η Ρωσία έχει οικονομική δραστηριότητα στη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των κ.κ. Τραμπ και Πούτιν.

Κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Αμερικανός πρόεδρος, απευθυνόμενος στον κ. Πούτιν, είπε ότι είναι τιμή του που τον συναντά ενώ ο Ρώσος ηγέτης απάντησε «χαίρομαι που σας γνωρίζω προσωπικά και ελπίζω ότι η συνάντησή μας θα φέρει αποτελέσματα».

Ο κ. Τραμπ σημείωσε ότι ευελπιστεί ότι θα συμβούν πολλά «θετικά πράγματα» για τη Ρωσία και για τις ΗΠΑ. «Ο Πούτιν και εγώ έχουμε συζητήσει διάφορα πράγματα και νομίζω ότι πηγαίνει πολύ καλά», είπε ο κ. Τραμπ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Πούτιν από την πλευρά του υπογράμμισε ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες ποτέ δεν αρκούν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here