Τραμπ κατά Ιράν: Δεν επικυρώνει τη πυρηνική συμφωνία-Απειλεί με σκληρές κυρώσεις

Ακρως τυχοδιωκτική και επικίνδυνη για την ειρήνη, πολιτική ακολουθεί ο Ντ, Τραμπ στο θέμα του Ιράν και της πυρηνικής συμφωνίας, εναρμονιζόμενος πλήρως με το Ισραήλ και τις απαιτήσεις του. Ετσι, προαναγγέλλει σκληρές κυρώσεις σε βάρος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, και δηλώνει ότι δεν θα επικυρώσει ξανά την συμφωνία για πυρηνικά χαρακτηρίζοντας ως μία από τις χειρότερες» που υπήρξαν!

Ο Τραμπ, εκτός τόπου και χρόνου, κατήγγειλε τη συμπεριφορά της «ιρανικής δικτατορίας», την οποία θεωρεί ως έναν από τους βασικούς «υποστηρικτές της τρομοκρατίας» στον κόσμο.

Η Τεχεράνη «σπέρνει τον θάνατο, την καταστροφή και το χάος σε ολόκληρο τον κόσμο» και «η επιθετικότητα της ιρανικής δικτατορίας συνεχίζεται έως σήμερα» τόνισε ο πρόεδρος των HΠΑ από τον Λευκό Οίκο, δείχνοντας ότι πραγματικά πρέπει να ζει σε άλλον πλανήτη.

Τον συγχαίρει ι Νετανιάχου

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μ.Νετανιάχου έσπευσε να συγχαρεί τον Τραμο για την θαραλέα του απόφαση! «Συγχαίρω τον πρόεδρο Τραμπ για την θαρραλέα απόφαση που έλαβε να αντιμετωπίσει το τρομοκρατικό καθεστώς του Ιράν» επισήμανε ο κ. Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Στο πλευρό Τραμπ και η Σ. Αραβία

Στο πλευρό του Τραμπ, εξ αντιδιαστολής και η σουνιτική Σ. Αραβία, άσπονδος εχθρός και αντίπαλος του σιιτικού Ιράν στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία χαιρέτισε τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, υποστηρίζοντας ότι η άρση των κυρώσεων επέτρεψε στην Τεχεράνη να αναπτύξει το βαλλιστικό πρόγραμμά της και να εντείνει την υποστήριξη που παρέχει σε μαχητικές οργανώσεις, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο SPA.

Σύμφωνα με το Ριαντ, το Ιράν επωφελήθηκε από τα επιπρόσθετα έσοδα που απέκτησε για να στηρίξει τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου αλλά και τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.

 

Ο Τραμπ εξελίσσεται έτσι, σε υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την  ανθρωπότητα αν δεν δεν τον συμμαζέψουν άμεσα οι σοβαροί ρεπουμπλικανοί.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί να εργαστεί μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ για να «διορθώσουν» τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όμως δεν συνηγορεί υπέρ της κατάργησης αυτής της συμφωνίας.

Στο Τραμπ αναμένεται να απαντήσει με διάγγελμά του ο Ιρανός πρόεδρος Ροχανί.

Οχι σε επαναδιαπραγμάτευση από ΕΕ

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν είναι δυνατόν να τεθεί σε επαναδιαπραγμάτευση, διαμήνυσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, σε μια πρώτη αντίδραση στις ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η κ. Μογκερίνι υπογράμμισε ότι δεν επαφίεται σε καμία χώρα να τερματίσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015.

Τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια συλλογική διαδικασία για να διαφυλαχθεί η συμφωνία αυτή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here