TPP: Το πρώτο μεγάλο βήμα για την απόλυτη κυριαρχία των πολυεθνικών πάνω στη κοινωνία(βίντεο)

Mετά από αναβολές της τελευταίας στιγμής, ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου,  η υπογραφή της Διατλαντικής Εμπορικής Συμφωνίας (Trans Pasific Partnership), ή  αλλιώς TPP.  Πρόκειται για συμφωνία που έχει ως στόχο την καθιέρωση των ΗΠΑ ως κυρίαρχης οικονομικής δύναμης και την ενίσχυση της εξουσίας των μεγάλων πολυεθνικών πάνω σε ολόκληρο  κόσμο.

Στην TPP συμμετέχουν 12 χώρες: Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, τα Μεξικό, το Περού, η Χιλή, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, το Βιετνάμ και η Ιαπωνία.

Η TPP ανήκει σε ένα πλαίσιο συμφωνιών που περιέχει και τις συμφωνίες  TTIP και την TISA, και μπορούν να θεωρηθούν ως ένα Παγκόσμιο Μνημόνιο που κάποιοι επεξεργάζονται κρυφά μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας.

 

Σύμφωνα όμως, με έγγραφα που δημοσιεύθηκαν στα WikiLeaks, η εν λόγω συνεργασία δεν θα αφορά το ελεύθερο εμπόριο των συγκεκριμένων κρατών, αλλά την γιγάντωση του ρόλου των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου καλύπτει σχεδόν όλο το εύρος προϊόντων και υπηρεσιών, από βοδινό και γαλακτοκομικά μέχρι υφάσματα και δεδομένα, καθώς και νέα πρότυπα και κανονισμούς για επενδύσεις, περιβάλλον και εργασία.

Παρ’ όλο που η εξαιρετικά πολύπλοκη συμφωνία προβλέπει χρονοδιαγράμματα μείωσης των δασμών σε εκατοντάδες εισαγόμενα προϊόντα -από χοιρινό και βοδινό κρέας στην Ιαπωνία μέχρι φορτηγάκια τύπου pickup στις ΗΠΑ- ένα ήταν το βασικό σημείο διαφωνιών έως την τελευταία στιγμή: η χρονική περίοδος προστασίας μονοπωλιακών δικαιωμάτων στις εταιρείες ανάπτυξης βιοτεχνολογικών σκευασμάτων.

Οι διαπραγματευτικές ομάδες είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο ως προς την ελάχιστη χρονική περίοδο προστασίας των δικαιωμάτων για την παρασκευή βιολογικών φαρμάκων, που παρασκευάζονται από εταιρείες όπως η Pfizer, Genentech του ομίλου Roche και της ιαπωνικής Takeda Pharmaceuticals. Επιδίωξη των ΗΠΑ ήταν μια 12ετής περίοδος προστασίας, ως κίνητρο για τις φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν σε ακριβές βιολογικές θεραπείες, όπως φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και δημόσιες οργανώσεις υγείας επιθυμούσαν πενταετή περίοδο προστασίας δικαιωμάτων, συμβάλλοντας στη μείωση του φαρμακευτικού κόστους και των δαπανών στα κρατικά προγράμματα ιατρικής φροντίδας. ΗΠΑ και Αυστραλία κατέληξαν σε περίπλοκη συμβιβαστική λύση που προσφέρει πενταετή και, υπό προϋποθέσεις, οκταετή αποκλειστικότητα δικαιωμάτων στα βιολογικά φάρμακα

Eπιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων

Οι ιδιωτικοποιήσεις θα επιτρέψουν την απελευθέρωση ακόμη και των δημόσιων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η ενέργεια, το νερό, η υγεία και η παιδεία.

Επομένως, όλα τα δημόσια αγαθά θα μπορούν να γίνουν προϊόντα αγοραπωλησίας, τονώνοντας έτσι την «υγιή επιχειρηματικότητα», ακόμη και όταν πρόκειται για φυσικά μονοπώλια, όπως για παράδειγμα το νερό.

Μηχανισμός επίλυσης διαφορών κράτους και επενδυτών

Ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών κράτους και επενδυτών (Investor-State Dispute Settlements, ISDS), δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες να οδηγούν σε ειδικά δικαστήρια τις κυβερνήσεις των κρατών, όταν επικαλεστούν ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται μειώνουν τα κέρδη τους. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να παραπέμψουν στη δικαιοσύνη τις επιχειρήσεις.

Αυτή η τεχνική, θα δίνει την δυνατότητα στις εταιρείες να διεκδικούν αποζημιώσεις, στην περίπτωση που θα κρίνουν ότι κάποια κυβερνητική απόφαση, της έχει στερήσει έσοδα.

Και φυσικά, τα ειδικά αυτά δικαστήρια, δεν θα έχουν καμία απολύτως σχέση με τους παραδοσιακούς θεσμούς της δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα τα εθνικά δικαστήρια, ευρωπαϊκά δικαστήρια, διεθνή δικαστήρια κλπ.

Για περισσότερα πάνω στην TTIP πατήστε εδώ.

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here