Τουρκος πρέσβυς στο ΑΠΕ: «Ολοι έχουν προβλήματα με το γείτονά τους»

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκερτζιν, τηρεί τη συνήθη τουρκική στάση, του «εμείς έχουμε δίκιο, αλλά δεν το βλέπετε»

Αναφέρει ότι έχουμε βρεθεί και οι δυο χώρες σε έναν φαύλο κύκλο ανατροφοδούμενων εντάσεων, ομως «αυτή η αντιμετώπιση δεν θα λυση κανένα πρόβλημα»

Βλέπει το θέμα… φιλοσοφικά, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν γειτονικά κράτη που να μην έχουν εστιες έντασης στις σχέσεις τους

Ένα 24ωρο πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, ο Τοούρκος πρεσβευτής εκφράζει την πεποίθηση πως «θα έρθουν καλύτερες ημέρες» Και λέει ότι «υπάρχουν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, ομως πως το πραγματικό ερώτημα είναι αν έχουμε τη βούληση να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα με σκοπό την επίλυσή τους ή προτιμάμε να συνεχίσουμε να παραπονιόμαστε για τους γείτονες μας».

«Ο καλύτερος τρόπος για να αφήσουμε πίσω μας αυτές τις ανησυχίες είναι να καθίσουμε και να μιλήσουμε, και να λύσουμε ό,τι μπορούμε άμεσα, και να συμφωνήσουμε να αφήσουμε το διεθνές δίκαιο να κανονίσει τα υπόλοιπα» επισημαίνει ο Μπουράκ Οζούγκερτζιν

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα δηλώνει πως μισό αιώνα τώρα δεν μορούμε να βρουμε λύση και είναι καιρός να καταλήξουμε σε καποια

«Πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως οτιδήποτε θα μπορούσε να ειπωθεί έχει ειπωθεί, από τόσες πολλές εξέχουσες προσωπικότητες όλα αυτά τα χρόνια. Τόσες πολλές διαφορετικές ιδέες, σχέδια, συμφωνίες, δηλώσεις έχουν υποβληθεί. Αλλά εξακολουθεί να μας διαφεύγει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Επομένως, οι δύο πλευρές του νησιού πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε μια ειλικρινή κατανόηση για το τι θέλουν πραγματικά και το πώς θέλουν να το επιτύχουν»

Στο ερώτημα για τις βλέψεις της Τουρκιας στα νησιά του Αιγαίου, απάντησε και πάλι ….χωρίς να απαντήσει:

«Ασχολούμαι με τα θέματα του Αιγαίου καιρό τώρα, και μερικές φορές μένω πραγματικά έκπληκτος για το πώς τα συναισθήματα και οι ανησυχίες από τη μια πλευρά αντικατοπτρίζονται στην άλλη πλευρά. Ο καλύτερος τρόπος για να αφήσουμε πίσω μας αυτές τις ανησυχίες είναι το να καθίσουμε και να μιλήσουμε, και να λύσουμε ό,τι μπορούμε άμεσα, και να συμφωνήσουμε να αφήσουμε το διεθνές δίκαιο να κανονίσει τα υπόλοιπα.

Για το θέμα τους casus belli είπε

«Ηταν μια αντίδραση σε αυτό που αισθανθήκαμε ότι ήταν μια πιθανή κίνηση που θα παραβίαζε σε μεγάλο βαθμό τα νόμιμα δικαιώματα μας και θα μας έπνιγε στο Αιγαίο. Και πάλι, ως γείτονες πρέπει να διατηρούμε πάντα τα κανάλια διαλόγου ανοικτά για να βεβαιωθούμε ότι καταλαβαίνουμε και συναισθανόμαστε τις θέσεις των άλλων. Αυτός ο φαύλος κύκλος στον οποίο βρίσκουμε τους εαυτούς μας, μάλλον δεν θα λύσει τίποτα για πολύ καιρό. Ήρθε η ώρα οι εκπρόσωποι των λαών να ακούσουν ο ένας τον άλλον»

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here