Οι Τούρκοι άσκηση στο Καστελόριζο-Eμείς την ίδια μέρα σύσκεψη εκεί και μετά άκηση στην Κάσο- Στα όρια του επικίνδυνου οι κόντρες στο Αιγαίο

Οριακές είναι οι κόντρες στο Αιγαίο όπου μετά την πρόκληση των Τούρκων να κάνουν άσκηση 15 μίλια (30 χλμ) από  το  Καστελόριζο με πραγματικά πυρά, ο Καμμένος καλεί εκεί σύσκεψη της επιτροπής Αμυνας και προχωρούν επίσης ταυτόχρονα οι ελληνοαιγυπτιακές ασκήσεις στην Κάσο.

Σε νέα πρόκληση μάλιστα οι Τούρκοι, αναγγέλλουν με ΝΟΤΑΜ  ότι η Κάσος (Τσομπάν όπως την αποκαλούν) είναι αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη  και δεν επιτρέπεται να εντάσσεται σε ασκήσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων

Η ελληνοαιγυπτιακή άσκηση με υποβρύχια, φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη είναι προγραμματισμένη για το τρίγωνο Κάσος – Κάρπαθος – Κρήτη

Το επταήμερο προβλέπεται θερμό…

Σήμερα Σάββατο, η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχές στο Καστελόριζο για ναυτική άσκηση, στην οποία ενδέχεται να λάβει μέρος και υποβρύχιο. Τις δεσμεύει για 2 ώρες και συμβουλεύει διάπλου 1 ναυτικού μιλίου από τα δικά τους πλοία.

%cf%87%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b6%ce%bf

Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει προγραμματίσει άσκηση με δύο φρεγάτες και ισάριθμες πυραυλακάτους και πραγματικά πυρά σε διεθνή ύδατα αλλά σε απόσταση μόλις 15 μιλίων  από το Καστελόριζο.

Με άλλη NAVTEX (784/16) η Τουρκία δεσμεύει περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης για άσκηση το χρονικό διάστημα 8-10 Δεκεμβρίου.

Η περιοχή αυτή είναι  στο όριο των FIR Αθηνών και Λευκωσίας τα οποία συμπίπτουν με τα όρια της μη οριοθετημένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών. Τη  Δευτέρα, στο Καστελόριζο θα βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με βουλευτές που μετέχουν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Όσον αφορά την ελληνοαιγυπτιακή αεροναυτική άσκηση που ξεκινά ταυτόχρονα με την τουρκική, έχει την επωνυμία «Μέδουσα» και θα πραγματοποιηθεί στα ανοιχτά της Κάσου, στην Κάρπαθο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κρήτη

Οι περισσότερες επιχειρήσεις της Μέδουσας θα πραγματοποιηθούν από την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου μέχρι τις 11 του μήνα. Οι Αιγύπτιοι στέλνουν επί τούτου μια καινούρια γαλλική φρεγάτα τύπου Fremm, δύο πυραυλακάτους, μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κομάντος οι οποίοι θα συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις με τα ελληνικά ΟΥΚ της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

Στην άσκηση «Μέδουσα» ο ελληνικός στόλος θα συμμετάσχει με το υποβρύχιο Παπανικολής, μια φρεγάτα, μία πυραυλάκατο και αριθμό μαχητικών αεροσκαφών που θα επιχειρούν από την Κρήτη όπου επίσης θα μετασταθμεύσουν και τα αιγυπτιακά F-16.

Τα γυμνάσια θα παρακολουθήσει ο αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης.

Η ελληνοαιγυπτιακή άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με επαναλαμβανόμενα γυμνάσια στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Αιγύπτου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here