Τουρκικό βίντεο για συνεργασία Frontex-Ελλάδας σε παράνομες επαναπροωθήσεις

 

Βίντεο που δημοσιεύθηκε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης δείνει εικόνες από βίαιες ενέργειες αποτροπής και επαναπροώθησης στις οποίες, μάλιστα, φέρεται να συμμετέχουν και δυνάμεις της FRONTEX.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα το περιστατικό που καταγράφεται στο βίντεο συνέβη στις 8 Ιουνίου στο Αιγαίο στα ανοικτά της Λέσβου.

Στο βίντεο καταγράφεται ότι στελέχη της FRONTEX σταματούν το πλοιάριο που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες. Το ελληνικό Λιμενικό πλησιάζει το σκάφος και στελέχη του απομακρύνουν την μηχανή με τα καύσιμα και το σπρώχνουν προς τα τουρκικά ύδατα.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ στο σημείο βρίσκεται και γερμανικό πλοίο, πιθανότατα συμμετέχει σε αποστολή του ΝΑΤΟ, παρακολουθεί το περιστατικό χωρίς να επεμβαίνει.

Τα περιστατικά παράνομων επαναπροωθήσεων με αυτές πρακτικές, όπως οι επικίνδυνες μανούβρες μπροστά από τα ακυβέρνητα πλοιάρια, είναι πάρα πολλά, ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί αρκετές φορές σε βίντεο και φωτογραφίες (πολλά είναι τα σχετικά ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών»)

Η Άγκυρα χρησιμοποιεί αυτά τα περιστατικά για να κατηγορήσει Ελλάδα και Ε.Ε. για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να απαντάει με μισόλογα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here