Τουρκική πρόκληση: Σταματά η Αγκυρα την συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών από Ελλάδα, ως αντίποινα στη μη έκδοση των 8 στρατιωτικών

Σε αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα προχωρά η Τουρκία, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αφορμή, τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου, είναι η άρνηση της Ελλάδας να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο κ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την συγκεκριμένη απόφαση και πρόσθεσε:

«Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να επιλύσει την κατάσταση, αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε ότι η Ελλάδα υφίσταται σοβαρές πιέσεις από τη Δύση».

«Υπάρχει μια συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε και μία διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Έχουμε σταματήσει τη συμφωνία επανεισδοχής και θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας απέναντι στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.

Η αναστολή αφορά την διμερή συμφωνία και όχι την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Η διμερής συμφωνία, γνωστή ως Πρωτόκολλο επανεισδοχής, ισχύει θεωρητικά από το 2001, αλλά ουσιαστικά η Τουρκία ουδέποτε μέχρι σήμερα την εφάρμοσε στη πράξη.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι από την έναρξη ισχύος του Πρωτοκόλλου του 2001 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015 ζητήθηκε από την Τουρκία η επανεισδοχή 137.722 παράτυπων μεταναστών, εκ των οποίων οι τουρκικές Αρχές δέχθηκαν την επανεισδοχή 13.314 μεταναστών και παρέλαβαν τελικά μόνο 3.838, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις καθυστερημένες και εκτός των προβλεπομένων στο Πρωτόκολλο προθεσμιών, απαντήσεις της τουρκικής πλευράς.

Η ενέργεια της αναστολής, αποτελεί αντίποινα της Αγκυρας στη μη έκδοση των * Τούρκων στρατιωτικών.

Πριν λίγες ημέρες οι οκτώ στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς παρήλθε το 18μηνο κράτησής τους. Φυλάσσονται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μετά τα υπονοούμενα για απαγωγή τους που άφησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ.

Σε ισχύ παραμένει η ευρύτερη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, που αφορά κυρίως πρόσφυγες από την Συρία, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here