Τουρκικές έρευνες στα ελληνικά οικόπεδα 15 και 20 ΝΑ της Κρήτης, προαναγγέλλει η Yeni Safak (χάρτες)

Η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak», υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα επιχείρησε να καταλάβει μια θαλάσσια περιοχή 39 χιλιάδων τ.χμ. που ανήκει στη Λιβύη, αντίθετα με το Διεθνές Δίκαιο».

Γι’ αυτό και σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, στο οποίο αναφέρεται ότι το θέμα συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Φαγιέζ Σαράτζ, έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα 15 και 20, κάτω από την Κρήτη, φέρεται ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει σύντομα η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO).

Η «Yeni Safak» υποστηρίζει ακόμα ότι ένα μέρος του τεμαχίου 15 «αποτελεί ΑΟΖ της Τουρκίας» και πως «το τεμάχιο 20 αποτελεί ΑΟΖ της Λιβύης».

Ο χάρτης που δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα:

Ειδικότερα, το δημοσίευμα της «Yeni Safak» αναφέρει τα εξής:

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Λιβύης, Φαγέζ Αλ Σάρατζ, στην Άγκυρα την προηγούμενη Πέμπτη, ελήφθη η απόφαση για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του μνημονίου που υπογράφηκε μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και για τη συνεργασία στην εκμετάλλευση φυσικού αερίου και στις γεωτρήσεις.

Μετά τη συνάντηση, τα μάτια όλων στράφηκαν στις θαλάσσιες περιοχές, όπου είχε ήδη καταλάβει η Ελλάδα εκδίδοντας σχετικές άδειες για έρευνες και γεωτρήσεις, εκμεταλλευόμενη τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

Η κυβέρνηση της Αθήνας είχε κηρύξει το 2011 – όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη – το Ιόνιο πέλαγος και τη θάλασσα νότια της Κρήτης σε περιοχές για σεισμικές έρευνες, ενώ το 2014 προχώρησε σε έρευνες φυσικού αερίου και εμπορικές συμφωνίες. Οι συμφωνίες αυτές ανακοινώθηκε μόνο σε χώρες της ΕΕ.

Η Ελλάδα, η οποία ήθελε να καταχωρήσει στο όνομά της περιοχές της Λιβύης, δημιουργώντας μια de facto κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, προσπάθησε να αποκτήσει παράνομα 39 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της Λιβύης.

Η θαλάσσια περιοχή, η οποία συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του Σάρατζ με τον Ερντογάν, καλύπτει τα τεμάχια 15 και 20 που προσπαθεί να καπηλευτεί η Αθήνα.

Ένα κομμάτι του τεμαχίου 15, που η Ελλάδα προσπαθεί να κλέψει, βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας (ΑΟΖ) και το τεμάχιο 20 βρίσκεται ολόκληρο εντός της ΑΟΖ πεδίο της Λιβύης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here