Τουρκικά αεροπορικά πλήγματα σε ISIS και PKK. Εντονη αντίδραση Κούρδων

Οι νέες, για δεύτερη κατα σειρά μέρα, αεροπορικές επιθέσεις των τουρκικών αεροσκαφών στη Συρία και το Β. Ιράκ, εκτός των τζιχαντιστών του ISIS, είχαν ως στόχο και θέσεις του PKK.

Τα στρατιωτικά πλήγματα στις γειτονικές χώρες, συνοδεύονται από επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής στο εσωτερικό της Τουρκίας. Στόχος της νέας εκστρατείας που κήρυξε η Αγκυρα, αναλαμβάνοντας δράση σε όλα τα μέτωπα, είναι εκτός από συμπαθούντες της ISIS, οι Κούρδοι που συμμετέχουν στον ένοπλο αγώνα και οι ακροαριστερές οργανώσεις.

Η αντίδραση του PKK στη τουρκική επίθεση ήταν άμεση: «Δεν έχει πλέον νόημα η εκεχειρία μετά τα έντονα πλήγματα του τουρκικού στρατού κατοχής» ανέφερε μήνυμα στην ιστοσελίδα του. Οι συνομιλίες ειρηνευτικές προσέγγισης Άγκυρας και ΡΚΚ είχαν ξεκινήσει το 2012 αλλά εδώ και πολύ καιρό είναι παγωμένες.

To πρωί του Σαββάτου, το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια της νύχτας επλήγησαν από τουρκικά μαχητικά αποθήκες, κέντρα εφοδιασμού και διακίνησης, και κοιτώνες δυνάμεων του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Οι επιχειρήσεις «θα συνεχιστούν όσο υπάρχει απειλή εναντίον της Τουρκίας» ανέφερε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου το Σάββατο.

 «Zώνη ασφαλείας» στη Συρία επιδιώκει η Τουρκία

Μαζί με τις επιχειρήσεις εναντίον του PKK, συνεχίστηκαν οι επιδρομές εναντίον θέσεων της ISIS στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι στόχος είναι η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στην άλλη πλευρά της μεθορίου με τη Συρία.

«Όταν περιοχές στη βόρεια Συρία εκκαθαριστούν από την απειλή, θα σχηματιστούν φυσικά ζώνες ασφαλείας» είπε. «Πάντοτε τασσόμασταν υπέρ των ζωνών ασφαλείας και ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία» είπε ο Τσαβούσογλου, λέγοντας επίσης πως «οι εκτοπισμένοι θα μπορούν να μεταφερθούν σε αυτές τις ζώνες ασφαλείας».

Η Άγκυρα εξαρχής ζητούσε τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία -από την οποία έχουν περάσει στην τουρκική πλευρά (όπου ο πληθυσμός είναι κυρίως κουρδικός) χιλιάδες εκτοπισμένοι από το συριακό εμφύλιο.

Τις περασμένες ημέρες, υπενθυμίζεται, η Τουρκία έδωσε στις ΗΠΑ την άδεια να χρησιμοποιούν τη βάση του Ιντζιρλίκ για τις επιδρομές που έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες εναντίον της ISIS στη Συρία. Η συμφωνία για χρήση του Ιντζιρλίκ προβλέπει ένα «συγκεκριμένο πλαίσιο», όπως είχε πει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους όρους της συνεννόησης με την Ουάσινγκτον.

Το μακελειό στο Σουρούτς την περασμένη Δευτέρα, με την σφραγίδα της ISIS, έχει αναζωπυρώσει την οργή ιδιαίτερα στην κουρδική κοινότητα της Τουρκίας για την στάση που κρατά η Άγκυρα: Είναι διαδεδομένη η «καχυποψία» πως η Άγκυρα ότι κάνει τα «στραβά μάτια» ή ακόμη και ενισχύει συγκεκαλυμμένα τους ενόπλους στη Συρία με το βλέμμα στην κουρδική YPG των βόρειων συριακών περιοχών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here