Τουρκία: Το προαναγγελθέν πραξικόπημα-Γιατί κέρδισε ο Ερντογάν-Ο ρόλος αστυνομίας και Δήμων-Οι εκκαθαρίσεις, ο Γκιουλέν και το παράλληλο κράτος

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ:EUROKINISSI-ΑΡ

Πριν περίπου δέκα χρόνια, ένας Τούρκος γνωστός που είχε έρθει στην Αθήνα όταν τον ρώτησα, «μας πως τα καταφέρνει ο Ερντογάν και στέκεται απέναντι στο βαθύ κράτος της Τουρκίας, όπως αυτό εκφράζεται μέσα από τον κεμαλικό στρατό;», απάντησε: «Είναι απλό, ελέγχει απόλυτα την αστυνομία και τη κρατική μηχανή».

Η απάντησή του εκείνη μου έμεινε χαραγμένη καθώς εξηγούσε με πολύ απλό τρόπο, που στηρίζεται η μεγάλη ισχύς του Ερντογάν ο οποίος αψηφούσε την δύναμη των στρατιωτικών και παρέπεμπε στη δικαιοσύνη τις υποθέσεις «βαριοπούλα» και Ergenecon», για την εμπλοκή του στρατιωτικού παράλληλου κράτους στη δημόσια ζωή, μέσα από στημένες προβοκάτσιες.

Βέβαια εκείνη την εποχή ακόμη ο Ερντογάν ήταν κολλητάρι με τον πάτρωνα του Φετουλά Γκιουλέν, στην προσπάθεια τους για άλωση του τουρκικού κράτους από τον «κοσμικό στρατό».

Πως όλα αυτά όμως εμπλέκονται στα όσα έγιναν χθες, με την αποτυχημένη τελικά απόπειρα πραξικοπήματος κατά του «σουλτάνου» Ερντογάν;

Οπως όλα δείχνουν, οι προνομιακές σχέσεις του Ερντογάν με την αστυνομία, τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών(ΜΙΤ) και ένα μέρος της δικαιοσύνης, η μεγάλη επιρροή του στους περισσότερους δήμους της χώρας και η κινητοποίηση τους, η χρήση της νέας τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που οδήγησαν στη μεγάλη παρουσία του κόσμου στους δρόμους(βασικά των φανατικών υποστηρικτών του Ερντογάν που είναι παρά πολλοί στη Τουρκία), ήταν οι καθοριστικοί παράγοντες που έγειραν χθες τα ξημερώματα την πλάστιγγα υπέρ του σημερινού καθεστώτος.

Οπερέτα ή παγίδα

Σημαντικό ρόλο έπαιξε βέβαια και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο στρατιωτικό πραξικόπημα και να μείνει πιστός στην συνταγματική τάξη.

Πολλοί εκτιμώντας το γεγονός ότι στο πραξικόπημα συμμετείχαν μόλις 5.000 στρατιώτες σε σύνολο στρατού που ξεπερνά το 1.000.000 και ότι ουδείς εν ενεργεία ανώτατος αξιωματικός φέρεται να είχε ενεργό ρόλο, μιλούν για πραξικόπημα οπερέτα. Αλλοι θεωρούν ότι μοιάζει πολύ σαν κάποιοι άλλοι να είχαν παρασύρει τους στασιαστές εντέχνως στην παγίδα αυτή.

Η περίεργη προαναγγελία του πραξικοπήματος από τον Μάρτιο!

Στο σημείο αυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία ένα πολύ περίεργο γεγονός: Το πραξικόπημα είχε προαναγγελθεί από τον Μάρτιο του 2016!

Σχετικά δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο για επικείμενο πραξικόπημα στη Τουρκία με σκοπό να εκδιωχθεί από την εξουσία ο ισλαμο-συντηρητικός πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγορείται για αυταρχική παρέκκλιση, υπήρχαν από τον Μάρτιο, αναγκάζοντας τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να εκδώσουν ανακοίνωση διάψευσης!

«Η πειθαρχία, η απόλυτη υποταγή και μία μόνο αλυσίδα διοίκησης είναι στη βάση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε το γενικό επιτελείο του στρατού σε μια ασυνήθιστη δήλωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια παράνομη πράξη που είναι εκτός της δομής της διοίκησης ή που τη διακυβεύει», υπογραμμιζόταν στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα Hurriyet, η ανακοίνωση του στρατού αναφερόταν σε ισχυρισμούς για προετοιμασία πραξικοπήματος που έχουν διατυπώσει στρατιωτικοί οι οποίοι πρόσκεινται στον πρώην σύμμαχο και κατόπιν εχθρό του προέδρου Ερντογάν, τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γκιουλέν διώκεται από το κράτος με την κατηγορία ότι διηύθυνε μια «παράλληλη» δομή μέσα στους κρατικούς θεσμούς, περιλαμβανομένων των δυνάμεων ασφαλείας και του δικαστικού συστήματος, με σκοπό να ανατρέψει τον Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της Τουρκίας, αρχικά ως πρωθυπουργός, από το 2003.

Μετά απ όλα, αυτά, αν το καλοσκεφθεί κανείς, αυτό που έγινε χθές, ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πραξικοπήματος που δεν εξέπληξε κανέναν. Ηταν πράγματι ένα «πραξικόπημα», που τελικά δεν κατάφερε παρά να ελέγξει και αυτό για λίγες ώρες, δύο γέφυρες στο Βόσπορο, το αεροδρόμιο της Κων/πολης και το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι(TRT), αφήνοντας να λειτουργούν ελεύθερα δεκάδες ιδιωτικά κανάλια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Γκιουλνούρ Αϊμπέτ, επικεφαλής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ στην Κωνσταντινούπολη, είπε στο BBC, ότι οι τρεις λόγοι που φαίνεται να απέτυχε το πραξικόπημα είναι οι εξής: Ο σχετικά μικρός αριθμός στρατιωτών που συμμετείχαν,  η εμφανής καταδίκη του από υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και η έξοδος των πολιτών στους δρόμους.

Η πολιτοφυλακή του Ερντογάν

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τουρκία, η αστυνομία και οι Δήμοι αποτέλεσαν ουσιαστικά την άτυπη πολιτοφυλακή του Ερντογάν απέναντι στους στασιαστές.

Οι πραξικοπηματίες δεν κατάφεραν να καταλάβουν το αρχηγείο της αστυνομίας στην Αγκυρα ούτε το κτίριο της ΜΙΤ, με αποτέλεσμα, ένας σημαντικός μηχανισμός υποστήριξης του καθεστώτος Ερντογάν να είναι εν λειτουργία.

Στην Κων/πολη, η κινητοποίηση του Δήμου και των δημοτικών υπαλλήλων έδωσε τον τόνο της αντίδρασης. Οπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, 17 δημοτικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν στις χθεσινοβραδινές συγκρούσεις.

Σε πολλές πόλεις, υπήρξε συντονισμένη επιχείρηση αστυνομίας και δημοτικών υπαλλήλων ιδίως με μπλοκάρισμα των εισόδων στρατοπέδων με οχήματα της αστυνομίας και απορριματοφόρα των δήμων.

Το δείχνει αυτό η παρακάτω φωτογραφία από το Γκαζιαντέπ:

Στη πλειοψηφία τους οι αστυνομικές δυνάμεις συγκρούσθηκαν με τους στρατιωτικούς, Μόνο στην Αγκυρα σκοτώθηκαν 17 αστυνομικοί μέσα στο αρχηγείο. Είναι ενδεικτική και η απάθεια των αστυνομικών(σε κάποιες περιπτώσεις συμμετείχαν κιόλας) απέναντι σε περιστατικά ξυλοδαρμών και λιντσαρίσματος στρατιωτών από αγανακτισμένους οπαδούς του Ερντογάν.

Οι μαζικές εκκαθαρίσεις σε στρατό-δικαιοσύνη

Αμέσως μετά την ήττα των πραξικοπηματιών, το καθεστώς Ερντογάν που δεν φημιζόταν άλλωστε για την αγάπη του προς τη δημοκρατία και τις ατομικές ελευθερίας, ξεκίνησε μιά μεγάλη εκστρατεία εκκαθάρισης των πυρήνων του κρατικού μηχανισμού σε στρατό και δικαιοσύνη.

Η απόλυση 2.500 δικαστών σε όλη τη χώρα, η σύλληψη και απόδοση κατηγοριών σε δέκα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας για συμμετοχή στο πραξικόπημα, δείχνει την πρόθεση του καθεστώτος να σκληρύνει τη στάση του και να ελέγξει πλήρως την κρατική δομή.

Ο Ερντογάν συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως νεο-σουλτάνος της Τουρκίας και με πρόσχημα τον πρώην φίλο του Γκιουλέν δημιουργεί ένα νέο προσωποκεντρικό σύστημα εξουσίας, με μηδαμινό σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα.

Μην ξεχνάμε ότι ο Ερντογάν επιχειρεί τη συνταγματική αναθεώρηση για την μετατροπή της Τουρκίας σε προεδρική Δημοκρατία, όπου ο ίδιος θα έχει τον μόνο και απόλυτο ρόλο.

Το κλείσιμο αντιπολιτευόμενων εφημερίδων, οι διώξεις και φυλακίσει δημοσιογράφων που τόλμησαν να αποκαλύψουν την τροφοδοσία των τζιχαντιστών στη Συρία με όπλα της πιστής και αγαπημένης του ΜΙΤ, είναι το δείγμα γραφής του ανελεύθερου και αυταρχικού καθεστώτος που έχει αρχίσει να εφαρμόζει ο Ερντογάν.

Ο σκληρός πόλεμος κατά των Κούρδων στη Ν.Α Τουρκία, η άγρια καταστολή του τουρκικού στρατού στις κουρδικές πόλεις με το πρόσχημα του PKK, και οι σχεδιαζόμενες μαζικές διώξεις στελεχών το φιλοκουρδικού κόμματος HDP, για υπόθαλψη τρομοκρατών, επειδή τολμούν να καταγγείλουν τις βαρβαρότητες του τουρκικού στρατού, αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα της πολιτικής του Ερντογάν.

Η όλη συμπεριφορά του, δείχνει ότι ο τούρκος νεο-σουλτάνος, σαφώς ενισχυμένος μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος-οπερέτα, θα συνεχίσει ακάθεκτος στην ίδια, αντιδημοκρατική γραμμή πλεύσης.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here