Τουρκία: Ο βουλευτής Ιντσέ, δεινός ρήτορας, αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές

Τον βουλευτή Μουχαρέμ Ιντσέ του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος  (CHP) θα έχει ως κύριο αντίπαλο για την προεδρία της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου.

Το CHP, το κεμαλικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όρισε σήμερα τον Ιντσέ υποψήφιο για την προεδρία μετά την άρνηση του επικεφαλής του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να αναλάβει.

«Με την άδεια του Θεού και τη βούληση του έθνους, στις 24 Ιουνίου θα εκλεγώ πρόεδρος», δήλωσε στη διάρκεια τελετής στην Άγκυρα ο Ιντσέ, δεινός ρήτορας, ο οποίος επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια ως ένας από τους δριμύτερους επικριτές του Ερντογάν. Με την επιλογή αυτή, το CHP θέλει να πολεμήσει τον Ερντογάν σε ένα πεδίο που εκείνος αγαπά και το οποίο συμβάλλει πολύ στη δημοτικότητά του στην Τουρκία: εκείνο των ρητορικών κονταροχτυπημάτων.

Στην πρώτη του ομιλία ως επίσημος υποψήφιος, ο Ιντσέ δεσμεύθηκε ότι, αν εκλεγεί, θα είναι «πρόεδρος όλων» και «αμερόληπτος». Για να υπογραμμίσει τη δήλωσή του, αφαίρεσε το σήμα του CHP που είχε στο σακάκι του και το αντικατέστησε με μια τουρκική σημαία.

Λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο Ιντσέ, ο οποίος γιορτάζει σήμερα τα 54α γενέθλιά του, είχε ανεβάσει στο Twitter μια φωτογραφία στην οποία εικονίζεται με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους. «Είμαστε έτοιμοι», έλεγε.

Σε μια από τις διασημότερες ομιλίες του, είχε δηλώσει πως, αν εκλεγόταν μια μέρα αρχηγός του κράτους, θα πωλούσε το φαραωνικών διαστάσεων προεδρικό μέγαρο που ο Ερντογάν έβαλε να κατασκευάσουν για τον ίδιο στην Άγκυρα.

Ο βουλευτής αυτός της Γιάλοβα (βορειοδυτική Τουρκία) είναι επίσης ένας από τους κύριους εσωκομματικούς αντιπάλους του αρχηγού του CHP, τον οποίο είχε επικρίνει έντονα έπειτα από εκλογικές αποτυχίες. Ο Ιντσέ ήταν δύο φορές υποψήφιος, το 2014 και το 2018, ως αντίπαλος του Κιλιτσντάρογλου για να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here