Τουρκία: Μεγάλο προβάδισμα και νίκη από τον α΄γύρο δίνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις στον Ερτογάν

Είκοσι τρεις πριν τις εκλογές που  θα αναδείξουν τον πρώτο Πρόεδρο της Τουρκίας με το νέο προεδρικό σύστημα και την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση που πλέον θα αριθμεί 600 βουλευτές, τα προγνωστικά και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλο προβάδισμα και πιθανή νίκη του Ερντογάν από το πρώτο γύρο.

Ο αντιπρόεδρος του ΑΚΡ και εκπρόσωπος του κόμματος Μαχίρ Ουνάλ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα για την Προεδρία βρίσκεται στο 54-56% και για τις βουλευτικές διατηρεί την δυναμική που είχε, στο 46-48%. Ο κ. Ουνάλ πρόσθεσε πως ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ και η Μεράλ Άκσενερ του Καλού Κόμματος (İYİ PARTİ) επικεντρώνονται περισσότερο στις βουλευτικές εκλογές γιατί, όπως σημείωσε, δεν μπορούν να κερδίσουν τις προεδρικές.

Στον αντίποδα η φίλα προσκείμενη στο ρεπουμπλικανικό κόμμα Τζουμχουριγιέτ δημοσιεύει την δημοσκόπηση της Mediar, που προβλέπει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα καταφέρει να εκλεγεί στον πρώτο γύρο και ότι στο δεύτερο θα έχει να αντιμετωπίσει τον Μουχαρέμ Ιντζέ. Σύμφωνα με αυτή την δημοσκόπηση αυτοί που λένε ότι θα ψηφίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν είναι 43,5% ενώ το 22,2% τον Μουχαρέμ Ιντζέ. Εντυπωσιακό είναι δε το ποσοστό που προκύπτει για την Μεράλ Ακσενέρ με 19,31%. Ποσοστό που δεν πλησιάζει σε καμμία άλλη δημοσκόπηση.

Η εταιρία δημοσκοπήσεων ANDY Ar του Faruk Acar, που είχε προβλέψει με επιτυχία τα αποτελέσματα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης, προέβλεψε ότι η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος με το κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος θα βγάλουν τον Ερντογάν πρόεδρο από τον πρώτο γύρο με 55%. Περίπου με τα ίδια ποσοστά προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος η ANAR του İbrahim Uslu με 56% και η A&G του Adil Gür που βλέπει την συμμαχία του Ταγίπ Ερντογάν στο 55-60% από τον πρώτο γύρο.

Πιο αναλυτική, ρεαλιστική και κοντά στην προϋπάρχουσα δυναμική των κομμάτων εμφανίζεται μέχρι στιγμής η δημοσκόπηση της KONDA που βλέπει το 51,4% των ψηφοφόρων να επιλέγει τον Ταγίπ Ερντογάν, δεύτερο τον Μουχαρέμ Ιντζέ με 23,9, τρίτη την Άκσενερ με 12,3 και τον φυλακισμένο Ντεμιρτάς στο 9,6%.

Πέρα όμως από το αν ο πρόεδρος θα εκλεγεί στον πρώτο γύρο, με βέβαιη την πρωτιά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερη σημασία έχει η πλειοψηφία την Βουλή. Στο νέο σύστημα πρόεδρος που δεν θα ελέγχει την Βουλή μέσω του κόμματός του, δεν θα μπορεί να νομοθετεί και θα αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα παρά τις αυξημένες εκτελεστικές εξουσίες που του παρέχει το νέο σύστημα. Και εκεί είναι ίσως το μεγάλο στοίχημα και για τον Ταγίπ Ερντογάν που δεν θέλει καν να σκεφθεί τέτοια πιθανότητα και για αυτό έχει ρίξει στον αγώνα για την Βουλή πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος. Τονίζει δε πολλάκις την κρισιμότητα των βουλευτικών εκλογών και ζητά από τον κομματικό μηχανισμό να μην μείνει σπίτι που δεν θα επισκεφθούν προεκλογικά.

Από την έρευνα της KONDA προκύπτει ότι το κόμμα του Ερντογάν χάνει έδαφος στις δυτικές πόλεις ενώ παίρνει ψήφους από το κουρδικό κόμμα στις ανατολικές. Το Ρεπουμπλικανικό δε, χάνει 2 με 3 μονάδες προς το νέο κόμμα της Άκσενερ. Μετά την κατανομή των αναποφάσιστων για τις βουλευτικές εκλογές, το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται σε αυτή την δημοσκόπηση να αγγίζει το 45%, το Ρεπουμπλικανικό το 23,5 %, το Εθνικιστικό το 9%, το Καλό Κόμμα 8,5% και το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (κουρδικό) 9%. Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα ποσοστά το κουρδικό που δεν μετέχει σε κάποια συμμαχία θα κινδυνέψει να μείνει οριακά εκτός Βουλής.

Η προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν

ε προεκλογική ομιλία του τόνισε ότι οι επικείμενες εκλογές είναι «οι πλέον σημαντικές στην ιστορία της χώρας» και πρόσθεσε ότι δεν θα επιτρέψει στην «συμμαχία της καταστροφής», όπως χαρακτήρισε την αντιπολίτευση, να ανατρέψει «τα επιτεύγματα 16 ετών».

Είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας, που τα κόμματα κατεβαίνουν στις εκλογές, έχοντας συγκροτήσει συναπισμούς. Και αν ο Ερντογάν επικρατήσει θα είναι βεβαίως ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος υπό το νέο προεδρικό σύστημα της χώρας.

Ο Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2003 (έως το 2014 ως πρωθυπουργός και έκτοτε ως πρόεδρος) διαμήνυσε στους αντιπάλους του ότι δεν θα τους αφήσει να «σαμποτάρουν τα σχέδιά του» και κάλεσε τους πολίτες να «στηρίξουν με την ψήφο τους το λαμπρό μέλλον της χώρας».

Απέφυγε πάντως τις όποιες αναφορές στις οικονομικές εξελίξεις και ειδικότερα στον κατήφορο της λίρας, που δεν έχει πετύχει να ανακόψει ούτε η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα κατά 300 μονάδες βάσης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here