Τουρκία: Κινήσεις για έναν αντίπαλο της αντιπολίτευσης απέναντι στον Ερντογάν-Σενάρια για Γκιούλ-Οι κεμαλικοί ενισχύουν το κόμμα της Ακσενέρ

Εντονες είναι τις τελευταίες ώρες οι κινήσεις και οι διεργασίες στον χώρο της αντιπολίτευσης, με στόχο την σύμπηξη μετώπου για έναν και μόνο, ενιαίο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές., απέναντι στον πρόεδρο Ερντογάν. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν έχοντας στο επίκεντρο τον τέως πρόεδρο (2007-2014) της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ,αν και προέρχεται από το ισλαμοσυντηρητηικό κόμμα του Ερντογάν, δεν έχει ανακοινώσει εάν θα διεκδικήσει την επιστροφή του στη θέση του αρχηγού του κράτους.

Ερντογάν: Δεν έχω πρόβλημα

«Εγώ δεν έχω τέτοιο πρόβλημα”, απάντησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε ερώτηση εάν ο τέως Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ θα είναι υποψήφιος για τις προεδρικές της 24ης Ιουνίου.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έπειτα από την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “Εγώ τέτοιο πρόβλημα δεν έχω, δεν έχω τέτοια έγνοια. Στις 5 Μαϊου θα δούμε ποιοι θα εμφανιστούν. Επομένως θα δούμε και εμείς ποιοι θα βγουν και θα συνεχίσουμε το δρόμο μας. Εμείς τα σενάριά μας τα κάνουμε με βάση τον εαυτό μας, οι απέναντί μας ας κάνουν τα δικά τους με βάση τα δικά μας”.

Το κεντροαριστερό, κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) «δάνεισε» 15 βουλευτές του στην Εθνοσυνέλευση στο κεντροδεξιό, επίσης κεμαλικό «Καλό Κόμμα» (Iyi) της Μεράλ Ακσενέρ, το οποίο αποτελεί διάσπαση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), ώστε το Iyi να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

«Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (σ.σ. ηγέτης του CHP) είναι υπεράνω κάθε επαίνου», τόνισε συγκινημένη η Ακσενέρ σε δήλωσή της. «Πρόκειται για δημοκρατική προσέγγιση ιστορικής σημασίας», πρόσθεσε.

Ακόμη και ισλαμιστές πρώην πολιτικοί σύμμαχοι και υποστηρικτές του Τ. Ερντογάν επαίνεσαν την κίνηση.

Η δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί από τη συγκεκριμένη, άτυπη ακόμη συμμαχία, φάνηκε όταν ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αποχώρησαν από τον χώρο της Εθνοσυνέλευσης, όταν στο βήμα ανέβηκε ο βουλευτής του Iyi Νούρι Οκουτάν για να μιλήσει για την Εθνική Ημέρα για το Παιδί.

Μ. Ακσενέρ και Κ. Κιλιτσντάρογλου σχολίασαν ότι ο εκνευρισμός του Τ. Ερντογάν δείχνει φόβο μπροστά στο αποτέλεσμα της κάλπης.

Υποψήφιος… Αμπντουλάχ Γκιουλ;

Το όνομα που ακούγεται περισσότερο για τον υποψήφιο πρόεδρο της Τουρκίας εκ μέρους της ενωμένης αντιπολίτευσης είναι εκείνο του Αμπντουλάχ Γκιουλ, τέως προέδρου της χώρας μεταξύ 2007 και 2014 και συνιδρυτή, μαζί με τον Τ. Ερντογάν, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Μολονότι ισλαμοσυντηρητικός, ο κ. Γκιουλ έχει διαφοροποιηθεί τα τελευταία χρόνια από τον επί δεκαετίες πολιτικό του σύντροφο, ενώ θεωρείται ότι μπορεί να αποσπάσει συντηρητικούς και Κούρδους ψηφοφόρους από τον νυν πρόεδρο της χώρας.

Πηγή του κεμαλικού CHP ανέφερε ότι στις συζητήσεις έχει προταθεί στην Μ. Ακσενέρ να δεχθεί να μην κατέλθει ως υποψήφια πρόεδρος, να στηρίξει τον κ. Γκιουλ και ως αντάλλαγμα να δεχθεί θέση αντιπροέδρου της Τουρκίας, εάν εκείνος εκλεγεί.

Καθώς το νέο σύνταγμα της Τουρκίας επιτρέπει στον πρόεδρο να διορίζει έναν ή περισσότερους αντιπροέδρους της χώρας, εικάζεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση τόσο ο Κ. Κιλιτσντάρογλου, όσο και κάποιος Κούρδος πολιτικός θα μπορούσαν να αποτελέσουν, μαζί με την κ. Ακσενέρ, το «τρίο» των αντιπροέδρων μιας προεδρίας Γκιουλ.

Ο ίδιος ο τέως πρόεδρος της Τουρκίας, πάντως, δεν έχει εκφραστεί για το κατά πόσο θα είναι υποψήφιος και κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει σύντομα, καθώς οι ημερομηνίες «στενεύουν» τα περιθώρια για πολιτικούς ελιγμούς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here