Τουρκία: Ενα βήμα πριν το «λουκέτο» στο HDP;

Απόφαση που ενδεχομένως θα καθορίσει το μέλλον του κόμματος Δημοκρατία των Λαών (HDP) έλαβε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, καθώς δέχθηκε να εξετάσει την προσφυγή με την οποία ζητείται να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα για τους φερόμενους δεσμούς του με Κούρδους αντάρτες.

Με 10 ψήφους από τα 15 μέλη του, το δικαστήριο αποφάσισε να δικαστεί η υπόθεση, απέρριψε πάντως σε αυτή τη φάση, το μπλοκάρισμα των λογαριασμών του κόμματος.

Στο πλαίσιο της τελευταίας προσφυγής, ζητείται να επιβληθεί πολιτική απαγόρευση σε περίπου 500 μέλη του κόμματος και να μπλοκάρουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του, με το κατηγορητήριο της εισαγγελίας να αναφέρει ότι «το ΗDP έχει διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις (ΡΚΚ) και ως εκ τούτου πρέπει να απαγορευτεί η λειτουργία του».

Το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής βουλής, εδώ και καιρό είναι σε εξέλιξη αγώνας εναντίον του, πολλά μέλη του έχουν δικαστεί και καταδικαστεί. Το ίδιο το κόμμα αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει διασυνδέσεις με την τρομοκρατία και μιλά για πολιτική επιχείρηση που στόχο έχει την διάλυσή του. Συμφώνα με την διαδικασία, το ΗDP θα ειδοποιηθεί εγγράφως, και θα του δοθεί 60 μέρες για να απολογηθεί πριν από την κύρια δίκη.

Η κίνηση ενός εισαγγελέα τον Μάρτιο, να ζητήσει να τεθεί εκτός νόμου το κόμμα είχε αποτελέσει την κορύφωση της μακροχρόνιας καταστολής του HDP, του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος του τουρκικού κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας χιλιάδες μέλη του δικάσθηκαν με κατηγορίες κυρίως για τρομοκρατία.

Το HDP αρνείται ότι συνδέεται με την τρομοκρατία και έχει καταγγείλει την υπόθεση ως «πολιτική».

Η Τουρκία έχει μακρά ιστορία κλεισίματος πολιτικών κομμάτων που θεωρούνται απειλή και έχει στο παρελθόν απαγορεύσει μια σειρά άλλων φιλοκουρδικών κομμάτων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here