Στις 30 μέρες η κράτηση χωρίς δικαστικό ένταλμα στη Τουρκία

Έως 30 ημέρες μπορεί να διαρκεί η κράτηση χωρίς δικαστικό ένταλμ για τα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Αυτό προβλέπει διάταγμα στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Τουρκίας.

«Η διάρκεια προσωρινής κράτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημέρες από τη σύλληψη του υπόπτου», σύμφωνα με το διάταγμα. Η νόμιμη διάρκεια είναι τέσσερις ημέρες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ είχε κάνει λόγο χθες για παράτασή της κατά «7-8 ημέρες» ή και περισσότερο στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει από την Πέμπτη.

Χθες, απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι 11.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το οποίο στοίχισε τη ζωή 265 ανθρώπων, ανάμεσά τους 24 πραξικοπηματίες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή,  έκλεισαν βάσει του διατάγματος 1.043 ιδιωτικά σχολεία, 1.229 ενώσεις και ιδρύματα, 19 συνδικάτα, ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες και 35 εγκαταστάσεις παροχής ιατρικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με το διάταγμα, «(οι οργανισμοί αυτοί) ανήκουν ή συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση» του Γκιουλέν «ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here