Τουρκία: Δεν θα επιτρέψουμε στρατιωτική παρέμβαση στο Oύρουτς Ρέις

«Πειρατική» χαρακτηρίζει η Άγκυρα τη συμφωνία μερικής/τμηματικής οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Ελλάδας-Αιγύπτου διαμηνύοντας πως έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει τις διαβολικές συμμαχίες που σχηματίζονται στη Μεσόγειο εναντίον της.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας πριν από λίγο επανέλαβε ότι το ερευνητικό σκάφος Orus Reic επιχειρεί σε περιοχές εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ενώ υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα τονίζουν ότι εισήλθε στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» με τα βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού.

Μάλιστα, χαρακτηρίζει κίνηση καλής θέλησης της Τουρκίας να ανασταλούν προσωρινά οι εργασίες, μετά από αίτημα της Γερμανίας και της Ε.Ε. προκειμένου να δοθεί στη διπλωματία μια ευκαιρία, αλλά «η Ελλάδα έδειξε ότι δεν είναι ειλικρινής και έντυπη για το διάλογο με την πειρατική συμφωνία που έκανε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου.

Ακόμα, το ΥΠ.ΕΞ. της γείτονος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τις αντιρρήσεις της Ελλάδας, επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίζει να ασκεί τα δικαιώματά της όπως προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίζει και τις δραστηριότητες στο πλαίσιο που έχουν οριστεί με αποφασιστικότητα»

Το τουρκικό YΠΕΞ ισχυρίζεται ακόμα ότι η Αθήνα και όχι η Άγκυρα πυροδοτεί τις εντάσεις στη Μεσόγειο, ενώ σημειώνει ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από τη μεσόγειο, η οποία ήταν υπό τουρκικό έλεγχο επί αιώνες. Αυτοί που ενεργούν με βάσει την άποψη ότι «εγώ είμαι μοναδικός ιδιοκτήτης της μεσογείου θα απογοητευτούν». Από την άλλη πλευρά η στρατιωτική παρουσία μας στην περιοχή δεν έχει στόχο να προκαλέσει κλιμάκωση αλλά στοχεύει κυρίως στην άσκηση του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας, όταν είναι απαραίτητο. Στρατιωτική παρέμβαση σε πλοία μη πολεμικά φυσικά δεν θα επιτραπεί».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here