Τουρκία: Άρση του κατ’οίκον περιορισμού του Αμερικανού πάστορα ζητεί ο εισαγγελέας-Σε τροχιά ανόδου μετοχές και λίρα

Την άρση του κατ’οίκον περιορισμού του Αμερικανού πάστορα εισηγήθηκε ο Εισαγγελέας κατά την σημερινή κρίσιμη ακροαματική διαδικασία σε τακτικό δικαστήριο της Τουρκίας. Στον απόηχο της είδησης άλμα 10% κάνει η μετοχή της τουρκικής κρατικά ελεγχόμενης τράπεζας, Halkbank, ενώ σε ράλι επιδίδονται και άλλες μετοχές. Σε τροχιά ανάκαμψης και η λίρα. 

Ο εισαγγελέας προτείνει ποινή κάθειρξης 10 ετών για τον  πάστροα, Άντριου Μπράνσον, που ζει στην Τουρκία για περισσότερο από είκοσι χρόνια και συνελήφθη πριν από δύο χρόνια, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, με κατηγορίες για δεσμούς με τρομοκρατικά δίκτυα και υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν. Ωστόσο προτείνοντας την άρση των δικαστικών περιορισμών, ο εισαγγελέας ανοίγει τον δρόμο για την άμεση επιστροφή του πάστορα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μάρτυρες κατέθεσαν στη σημερινή κρίσιμη ακροαματική διαδικασία σε τακτικό δικαστήριο ότι προηγούμενες καταθέσεις τους κατά του Μπράνσον, ήταν «ανακριβείς».  Η υπόθεσή του είχε προκαλέσει μεγάλες εντάσεις στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα. Είχε δε εντείνει, σε συνδυασμό με τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα, το σφυροκόπημα στην τουρκική λίρα και τις τραπεζικές μετοχές της χώρας. Τα τελευταία 24 ωρα διέρρευσαν πληροφορίες που έκαναν λόγο για συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και άμεση επιστροφή του Μπράνσον στις ΗΠΑ.

Χθες η λίρα έκανε άλμα 3,3% χάρη στις πληροφορίες αυτές. Σήμερα αμφιταλαντευόνταν από το πρωί ανάμεσα σε αρνητικό και θετικό πρόσημο, εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου. Μετά την είδηση ενισχύεται περίπου 1%, με την ισοτιμία στα 5,86 έναντι του δολαρίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here