Αυταρχισμός στη Τουρκία-Ριγκ το Κοινοβούλιο-Πέρασε νομοσχέδιο για μαζικές άρσεις ασυλίας βουλευτών

Δεκάδες βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν επιτέθηκαν και χειροδίκησαν κατά συναδέλφων τους του φιλοκουρδικού κόμματος  υπέρ της ελευθερίας HDP μέσα στην αίθουσα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Αιτίας της έντασης που κατέληξε σε συμπλοκή, ήταν η συζήτηση στη συνεδρίαση της επιτροπής συνταγματικών υποθέσεων του αιτήματος τη κυβέρνησης για ομαδική άρση ασυλίας βουλευτών με σκοπό να τους ασκηθούν διώξεις σχετικά με δηλώσεις και θέσεις τους στο κουρδικό ζήτημα.

Ενδεικτικό της έντασης είναι ότι περισσότεροι από 100 βουλευτές παρέστησαν στη συνεδρίαση της επιτροπής που αποτελείται από 26 βουλευτές. Περίπου 60 βουλευτές του AKP και 30 του ΗDP.

Η συζήτηση βγήκε εκτός ελέγχου μετά την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, που κατηγόρησε τους Κούρδους βουλευτές ότι προκάλεσαν τα προηγούμενα επεισόδια, την Πέμπτη, σύμφωνα με το NTV.

Λόγω της έντασης, εικόνες της οποίας μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV,  διακόπηκε η συνεδρίαση.

Σύμφωνα με το NTV, πολλοί βουλευτές βγήκαν από την αίθουσα αιμορραγώντας καθώς είχαν τραυματιστεί στα χείλη τους ή σκίσει τα βλέφαρά τους.

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο

Τελικά, εγκρίθηκε αργά χθες το βράδυ από την αρμόδια επιτροπή του Τουρκικού Κοινοβουλίου, το νομοσχέδιο που επιτρέπει μαζικές άρση ασυλίας βουλευτών. Με το νομοσχέδιο αυτό ανοίγει ο δρόμος για άσκηση διώξεων κατά των βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, για τους οποίους υποστηρίζουν πολλοί προωθείται το επίμαχο σχέδιο νόμου.

Η ολομέλεια του κοινοβουλίου θα συζητήσει τώρα και θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την άρση της ασυλίας βουλευτών που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή δικαστικές έρευνες. Ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει ζητήσει να ασκηθούν διώξεις σε βάρος μελών του HDP, κατηγορώντας τα ότι αποτελούν προέκταση της εκτός νόμου ανταρτικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Οι τούρκοι βουλευτές χαίρουν ασυλίας στη διάρκεια της θητείας τους. Η αστυνομία μπορεί να καταθέτει «φακέλους» σε βάρος πολιτικών, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν στην έναρξη μιας νομικής διαδικασίας μόλις οι κατηγορούμενοι παύσουν να είναι μέλη του κοινοβουλίου.

Η ΙSIS ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη στο Γκαζιαντέπ

Την ίδια στιγμή, και ενώ η ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Κυριακής στο Γκαζιαντέπ,  όπου έχασαν τη ζωή τους 2 αστυνομικοί, οι τουρκικές αρχές ανέφεραν πως έχουν αποτρέψει 85 «σοβαρά περιστατικά» από τον Ιανουάριο, σε πολλά εκ των οποίων εμπλέκονταν βομβιστές αυτοκτονίας.

«Καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε ο Νουμάν Κουρτουλμούς σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

«Έχουμε αποτρέψει 85 σοβαρά περιστατικά από τον Ιανουάριο. Τα 49 εξ αυτών είχαν να κάνουν με επιθέσεις αυτοκτονίας» πρόσθεσε.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here