Τοξική ρύπανση στην Κριμαία αποσιωπήθηκε – Τίποτα δεν άλλαξε απο το Τσερνόμπιλ μέχρι σήμερα

Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν άρον-άρον απο τις εστιες τους στην βορεια Κριμαία και άγνωστος αριθμος νοσηλεύεται σε νοσοκομεία, εξαιτίας σοβαρης «βιομηχανικής ρύπανσης» που αποσιωπήθηκε επί 12 ημέρες (!!!) ημέρες από  τη Ρωσία, λες και το Τσερνόμπιλ ήταν μόλις χτες, όταν και πάλι υποβιβάσθηκε εγκληματικά η σοβαρότητα του πυρηνικού τότε ατυχήματος.

Απομακρύνθηκαν απο την πόλη τους περίπου 4.000 άτομα που ζούσαν στο Αρμιάνσκ, στο βόρειο άκρο της Κριμαίας και πολλοί πήγαν σε «κέντρα περίθαλψης», αλλά αυτό μολις προ διημέρου και κατοπιν διαδηλώσεων των ντόπιων και αφού είχε γίνει ντόρος στα κοινωνικά δικτυα.

Ο υφυπουργός Υγείας  δήλωσε χθες  πως τέσσερα πρόσωπα νοσηλεύονται και 54 περιθάλπονται κατ’ οίκον, χωρίς να κάνει γνωστό για ποιο λόγο.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είπε τα δικά του και πρότεινε τη δημιουργία μιας διεθνούς επιτροπής για να μπει τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, σε «μια οικολογική καταστροφή», εξηγώντας ότι η ρύπανση οφείλεται «στο γεγονός ότι η στρατιωτική εκπαίδευση των Ρώσων έχει οδηγήσει στην καταστροφή μηχανισμών προστασίας του περιβάλλοντος». Ομως προκειται για ατυχημα σε χημική βιομηχανία και ο Ποροσένκο μπορουσε να κάνει πιο ουσιαστικά σχολια εναντιον των Ρώσων και -το κυριότερο- να μη μιλήσει για καταστροφη περιβάλλοντος χωρίς να πει κουβέντα για την απειλή της υγείας των Ρώσων αλλά και των συμπολιτών του.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Κριμαίας το πρόβλημα προέκυψε απο ατυχημα στο εργοστάσιο χημικών «Krimski Titan» του Αρμιάνσκ και σημειώθηκε  τη νύκτα της 23ης προς την 24η Αυγούστου.

Τα συμπτωματα των ασθενών ήταν βήχας, και ερεθισμός στα μάτια και ουσιαστικα το θέμα μαθεύτηκε απο το facebook  και το twitter.

Παρά τα εξαρχής ανησυχητικά μηνύματα, οι αρχές δεν έδωσαν εντολή για εκκένωση παρά μόλις προ διημέρου,  έπειτα από συγκέντρωση περίπου 300  διαδηλωτών  μπροστά από το δημαρχείο του Αρμιάνσκ.

Το εργοστάσιο «Krimski Titan» ιδρύθηκε το 1971 και παράγει κυρίως διοξείδιο του τιτανίου που χρησιμοποιείται στη χημική βιομηχανία.

Ανήκε στον ουκρανο ολιγάρχη  Ντμίτρο Φίρτας και μετά μεταβιβάσθηκε σ’ έναν ρωσικό όμιλο -μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.

Οι δραστηριότητες του εργοστασίου, που απασχολεί σχεδόν 5.000 εργαζομένους, ανεστάλησαν για δύο εβδομάδες.

Γινεται εν τω μεταξύ έρευνα για παραβίαση της νομοθεσίας περί απόρριψης επικίνδυνων ουσιών.

Στη Συμφερούπολη, την μεγαλύτερη πόλη της Κριμαίας, η ρωσική υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή έστειλε σε μερικούς κατοίκους SMS στα οποία τους συνιστά, σε περίπτωση που υπάρχουν ύποπτες οσμές στην ατμόσφαιρα, «να καλύψουν τη μύτη και το στόμα με έναν υγρό επίδεσμο».

Στα μηνύματα αυτά  προειδοποιούν τους πολίτες και για όξινες βροχές.

Το εργοστάσιο «Krimski Titan» χρησιμοποιεί μια τεχνητή λίμνη για να διαλύει θειικό οξύ. Όμως αφότου το Κίεβο έκλεισε το κανάλι που υδροδοτεί την Κριμαία, η στάθμη της λιμνης έχει χαμηλώσει  και αυτό έχει συνέπειες στην εκθεση του περιβάλλοντος σε τοξικα αποβλητα. Ρόλο έπαιξε και η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, λενε οι Ρώσοι, ομως ουσιαστικά ριχνουν το φταίξιμο στους Ουκρανούς.

Για να περιοριστεί η ρύπανση, ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων της Κριμαίας Αλεξέι Φρίντμαν δήλωσε χθες Τετάρτη πως συνεργεία έχυσαν ποσότητες νερού σε 500 χιλιόμετρα δρόμων και σε συνολική επιφάνεια 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ιδιαίτερα σε εισόδους σχολείων και κατοικιών.

Οι ουκρανοί συνοριοφύλακες ανακοίνωσαν πως έκλεισαν σήμερα δύο μεθοριακά φυλάκια αποκόπτοντας ντε φάκτο την Κριμαία από το υπόλοιπο ουκρανικό έδαφος για να «προστατεύσουν την υγεία του προσωπικού τους».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here