Τουσκ: Το δημοψήφισμα δεν αφορά την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη

 

«Ο βασικός μας σκοπός είναι να διατηρήσουμε την ευρωζώνη ενωμένη.Είναι απολύτως σαφές ότι το δημοψήφισμα δεν αφορά την παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη. Στην πραγματικότητα, κανένας δεν ενδιαφέρεται γι αυτού του είδους το δίλημμα», αναφέρει στην ιστοσελίδα politiko  ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ .

Σε εντελώς διαφορετικό ύφος από τις πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις του, ο Τουσκ προειδοποιεί  ότι δεν χρειαζόμαστε δραματικά μηνύματα μετά την επικράτηση του ‘όχι’. Οπως είπε, «η Ε.Ε. θα πρέπει να περιμένει να ακούσει τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης».

Είναι ο πρώτος θεσμικός παράγοντας της Ευρώπης που εγκαταλείπει την τακτική των απειλών σε αντίθεση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς και κάνοντας στροφή 180 μοιρών σημειώνει οτι όπως και να ψηφίσουν οι Έλληνες την Κυριακή, η Ε.Ε. αναζητά τρόπους «να τους κρατήσει μέσα» στη ζώνη του κοινού νομίσματος, παρότι αυτό μπορεί να απαιτήσει μία τελείως νέα προσέγγιση προκειμένου να μπορέσει η ευρωζώνη να συνυπάρξει με μία χρεοκοπημένη χώρα.

Υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. θα δουλέψει με την Αθήνα, ασχέτως με το αποτέλεσμα της Κυριακής, παρόλο που «εάν οι Έλληνες ψηφίσουν ‘ναι’, υπάρχει πιθανότητα να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις, πιο υποσχόμενο από ό,τι πριν».

Στην περίπτωση του ‘όχι’, σύμφωνα με τον Ντ. Τουσκ, «το περιθώριο των διαπραγματεύσεων θα είναι πιο στενό».

«Μπορεί να πρέπει να μάθουμε να ζούμε με μία χώρα μέλος της ευρωζώνης σε καθεστώς χρεοκοπίας. Μπορεί να πρέπει να προετοιμάσουμε όλο το οικοδόμημα -την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση- έτσι ώστε να συμβιώνει με χώρες που θα αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα με τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας», αναφέρει.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here