Τούσκ προς Τουρκία: Πρώτα μειώστε τις προσφυγικές ροές, μετά συμφωνία με ΕΕ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

 

Nα ανακόψει τις ροές προσφύγων προς την Ευρώπη, κάλεσε την Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, διαμηνύοντας πως η Άγκυρα μπορεί να ελπίζει σε παραχωρήσεις από την ΕΕ μόνο στην περίπτωση που αναλάβει δράση στο θέμα αυτό. 

Το προσφυγικό είναι το κεντρικό θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, με τους «28» να ρίχνουν βάρος και στη συνεργασία με την Τουρκία, ζήτημα που θα θέσει και η Μέρκελ στο ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη.

Σε επιστολή του προς στους ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. με την οποία κοινοποιούσε το πρόγραμμα του συμβουλίου κορυφής στο οποίο θα προεδρεύσει αύριο Πέμπτη, ο Τουσκ σημείωσε πως ξεκίνησαν στην αρχή του μήνα διαπραγματεύσεις για την μεταναστευτική κρίση με τη Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους ζητά περισσότερες απαλλαγές από τις υποχρεωτικές θεωρήσεις, περισσότερη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και πρόοδο στην μακροχρόνια αίτησή της για ένταξη στην Ένωση.

«Μια συμφωνία με την Τουρκία έχει νόημα μόνο αν μειώσει τη ροή των μεταναστών με επιτυχία» έγραψε ο Τουσκ και πρόσθεσε ότι «παραχωρήσεις θα ήταν δικαιολογημένες μόνο αφού επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Παρά την κάμψη που αναμένεται τους χειμερινούς μήνες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε πως η ΕΕ πρέπει να υπολογίζει πως η πρόκληση θα επανέλθει ισχυρότερη την άνοιξη του 2016.

«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την άνοιξη και τον κίνδυνο μεγαλύτερων [προσφυγικών] κυμάτων προς την Ευρώπη» είπε, απηχώντας σχετικές προειδοποιήσεις από ηγέτες της περιοχής ότι «εκατομμύρια» μπορεί να αρχίσουν να έρχονται προς την Ευρώπη.

Ο Τουσκ προειδοποίησε τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ ότι ο δρόμος για μεγαλύτερη συνεργασία με χώρες της Μέσης Ανατολής οι οποίες φιλοξενούν εκατομμύρια σύρων προσφύγων θα είναι μακρύς, και τόνισε ότι η πολυπλοκότητα στη περιοχή είχε αυξηθεί με την επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία.

Στη Σύνοδο θα εξεταστεί επίσης η στάση της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία ως προς τις αλλαγές που απαιτεί πριν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της στην Ένωση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here