Τουσκ: Πρόγραμμα 13 συνόδων κορυφής για νέα ώθηση στην ΕΕ

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 13 συνόδων κορυφής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια πρότεινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στην Ε.Ε. μετά το σοκ του Brexit.

Ο Τουσκ έδωσε στη δημοσιότητα το χρονοδιάγραμμα αυτό λίγες εβδομάδες μετά τις εκκλήσεις για πιο βαθιά ολοκλήρωση της Ε.Ε., κυρίως από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει από τη σύνοδο που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και θα περιλαμβάνει τις συνόδους που έχουν ήδη προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν ως τον Ιούνιο του 2019, καθώς και άτυπες συνόδους για συγκεκριμένα ζητήματα.

Επίσης, προβλέπει μια έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο στη Ρουμανία, λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., που είναι προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2019, καθώς και μια σύνοδο κορυφής με θέμα την ασφάλεια που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στη Βιέννη.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που βλέπω την επιθυμία σας να επιταχύνετε το έργο σας και να ξεπεράσετε το αίσθημα της αδυναμίας», αναφέρει ο Τουσκ στην πρόσκληση που έστειλε για τη σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής στους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Έπειτα από τις διαβουλεύσεις που είχα, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει επίσης βούληση να δοθεί νέα ώθηση και να εμπλουτιστεί το έργο μας και με νέες ιδέες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τουσκ, οι συζητήσεις στις συνόδους μπορούν να γίνουν με τη συμμετοχή της Βρετανίας ή χωρίς αυτή, «ανάλογα με το θέμα» που θα συζητείται.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ήθελε επίσης να αλλάξει τη μέθοδο εργασίας, αντικαθιστώντας την παραδοσιακή προσέγγιση της προσπάθειας επίτευξης ομοφωνίας, με αυτή των συζητήσεων που θα παρουσιάζουν ξεκάθαρα τις διαφωνίες των χωρών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here