Τουρκοκυπριακό δημοσίευμα για άνοιγμα Αμμοχώστου υπό τον ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν καμία ενημέρωση, μέχρι στιγμής, για οποιαδήποτε σχέδια από τουρκοκυπριακής πλευράς για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο των ΗΕ, δήλωσε στο κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) αρμόδια πηγή των Ηνωμένων Εθνών, κληθείσα να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα.

«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ενημερωθεί για οποιαδήποτε τέτοια σχέδια», ήταν το σχόλιο από το γραφείο του εκπροσώπου Τύπου των ΗΕ στο ΚΥΠΕ, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακή πηγή, που επικαλείται το δημοσίευμα που υπογράφει η δημοσιογράφος Esra Aygin, η τουρκοκυπριακή πλευρά επεξεργάζεται σχέδιο για να ανοίξει την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, υπό τον έλεγχο των ΗΕ.

«Δεν αληθεύει ότι τα Βαρώσια θα ανοίξουν υπό τουρκοκυρπαική διοίκηση. Όλη η εργασία που γίνεται αφορά το άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τον έλεγχο των ΗΕ σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Κανείς δεν μιλά για άνοιγμα των Βαρωσίων υπό τουρκοκυρπαικό έλεγχο.» είπε η ίδια πηγή.

Οι κάτοικοι της πόλης, που έχει αποκτήσει τον χαρακτηρισμό «φάντασμα», εκδιώχθηκαν στις 14 Αυγούστου του 1974 και πλέον έχουν απομείνει θλιβεροί μάρτυρες του παρελθόντος τα κτίρια και οι ερειπωμένες γειτονιές. Οι βομβαρδισμοί από τουρκικά αεροπλάνα άρχισαν την Κυριακή 20 Ιουλίου 1974. Την επομένη οι επιθέσεις γίνονται πιο έντονες. Βάλλονται και παραδίδονται στις φλόγες το Διοικητήριο, τα Δικαστήρια, το Δημαρχείο, και όλα τα κτίρια –γραφεία, αποθήκες, εργοστάσια– που βρίσκονταν σε απόσταση 500 μέτρων από τον δρόμο του λιμανιού. Οι περισσότεροι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και ζητούν ασφαλέστερα καταφύγια στα υπόγεια πολυκατοικιών. Παρά την ανακωχή, που ανακοινώθηκε το απόγευμα της 22ας Ιουλίου, ένα σμήνος αεροπλάνων έριξε νέες βόμβες. Στις 14 Αυγούστου, όμως, άρχισε η δεύτερη επίθεση. Η αμυντική γραμμή της Μιας Μηλιάς έσπασε και ο διευθυντής του νοσοκομείου πήρε οδηγίες από το Στρατηγείο να μεταφέρει το νοσοκομείο στο Φρέναρος. Η είδηση μεταδόθηκε κεραυνοβόλα από σπίτι σε σπίτι και όλοι οι κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή. Εως τις 8 το πρωί η πόλη είχε αδειάσει.

Πληροφορίες:Πολίτης, Καθημερινή

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here