Αποσύρθηκαν προσωρινά(;) οι Τούρκοι παρατηρητές από τα ελληνικά νησιά-Νέος εκβιασμός Ερντογάν-Στον αέρα η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί γραφειοκρατικό το θέμα και δεν ανησυχεί. Ομως το γεγονός από μόνο του είναι σημαντικό. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι που ήταν επιφορτισμένοι με το ρόλο του παρατηρητή στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού, αποχώρησαν από τα ελληνικά νησιά.

Οπως έγινε γνωστό, οι Τούρκοι παρατηρητές έφυγαν από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα γιατί έληγαν τα διαβατήριά τους, ωστόσο, η είδηση της αποχώρησής τους προκαλεί ερωτήματα και ανησυχία για την συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση πηγές από την κυβέρνηση εξηγούν ότι η αποχώρησή τους δεν ήταν αιφνιδιαστική.

Επισημαίνουν, ωστόσο ότι, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ενδέχεται να σημειωθεί καθυστέρηση στην επιστροφή των παρατηρητών, των ίδιων ή νέων.

Η Τουρκία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και το καθεστώς Ερντογάν προχωρά σε γενικευμένες εκκαθαρίσεις στον δημόσιο τομέα και τα ΜΜΕ.

Ο Τουρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν λίγες μέρες είχε καταγγείλει την ΕΕ ότι δεν τηρεί την συμφωνία με την χώρα του για το προσφυγικό και δεν δίνει χρηματοδότηση που είχε υποσχεθεί.

Πολλοί θεωρούν ότι η εμπλοκή αυτή είναι ένα ακόμη τέχνασμα της Τουρκίας στο πλαίσιο του παζαριού της με την ΕΕ, προκειμένου να κερδίσει ότι περισσότερο μπορεί.

Σήμερα πάντως η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε επιπλέον χρηματοδότηση 1,4 δισ. για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, ως έκτακτο μέτρο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here