40.000 Τούρκοι στη διαδήλωση για τον Ερντογάν στην Κολωνία

Χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν σήμερα (στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας)  στην Κολωνία υπέρ του Ερντογάν ή κατά του πραξικοπήματος  -μια διαδήλωση που διοργανώθηκε απο το κυβερνόν κόμμα της Τουρκίας και προκάλεσε ένταση στις σχέσεις Βερολίνου – Αγκυρας.
«Η συγκέντρωση ειναι υπέρ της δημοκρατίας, κατά του πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε πριν από δύο εβδομάδες και όχι υπέρ του Ερντογάν» είπαν οι διοργανωτές αλλά και οι διπλωμάτες που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις
Η ψυχρότητα  στις σχέσεις των δυο κρατών έγινε πιο έντονη όταν ο Ερντογάν ζήτησε να απευθύνει μήνυμα live στη συγκέντρωση και το  Συνταγματικό Δικαστήριο της γερμανίας το απέρριψε.
Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αντέδρασε στην απαγόρευση, λέγοντας πως αντιβαίνει στις δημοκρατικές αξίες και στην ελευθερία του λόγου.
«Βρισκόμαστε εδώ γιατί οι συμπατριώτες μας στη Γερμανία υποστηρίζουν τη Δημοκρατία και καταδικάζουν την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αθλητισμού Ακίφ Κιλίτς, που βρέθηκε στην συγκέντρωση και μίλησε.
Στη Γερμανία ζουν περίπου 3 εκατομμύρια Τούρκοι μετανάστες και στις τελευταίες τουρκικές εκλογές σύμφωνα με στοιχεία των αποδήμων Τούρκων  το 60% από αυτούς  ψήφισε το κόμμα του Ερντογάν

Οι διαδηλωτές στη συγκέντρωση της Κολωνίας τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων όλων των πραξικοπημάτων σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν πολλές μικρές ξεχωριστές αντιδιαδηλώσεις, η μία από ακροδεξιά ισλαμοφοβική ομάδα και η άλλη ως αντιδιαδήλωση προς αυτήν, με πρωτοβουλία κινημάτων της γερμανικής αριστεράς. Ομως υπήρξε και αντισυγκέντρωση
εναντίον του Ερντογάν από νεοαλαίες Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Αριστεράς με σύνθημα «να σταματήσει η τρέλα του Ερντογάν».

Η μία από αυτές (του ακροδεξιού) διαλύθηκε μάλλον εξαρχής αν αληθεύουν οι πληροφορίες του Focus, επειδή παραβιάσθηκε ο όρος που είχε θέσει η αστυνομία να μην υπάρχουν μεθυσμένοι μεταξύ των διαδηλωτών.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί επεισόδια.

Την προηγούμενη εβδομάδα, διαδήλωση υπέρ του Ερντογάν στη Βιέννη είχε προκαλέσει κύμα επικρίσεων από τα υψηλότερα κλιμάκια της αυστριακής πολιτικής σκηνής. Θέλοντας να αποφύγει έκτροπα και συνεπαγόμενα διπλωματικά ζητήματα,  η κυβέρνηση του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είχε λάβει εκτεταμένα μέτρα για τη σημερινή συγκέντρωση στην Κολωνία

Η συμμετοχή Τούρκων πολιτικών προκάλεσε δυσφορία και ο  χριστιανοδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών είπε πως «δεν γίνεται να μην μπορούν βουλευτές μας να επισκεφθούν γερμανούς στρατιώτες στην Τουρκία αλλά να μπορεί ο Ερντογάν να στέλνει υπουργούς του σε διαδηλώσεις στην Κολωνία»

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here