Η τουρκική φρεγάτα που παρακολουθεί τη γεώτρηση στη Κύπρο

Η τουρκική φρεγάτα Γκιοκτσέαντα παρακολουθεί το σκάφος-πλωτό γεωτρύπανο το οποίο διενεργεί τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Την ίδια στιγμή, αμερικανικά και γαλλικά πολεμικά πλοία έχουν σπεύσει στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου και παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella», το οποίο έχει ναυλωθεί από τη γαλλική Total και την ιταλική Eni, πήρε θέση την Τετάρτη για την έναρξη ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου.

«Η φρεγάτα εκπληρώνει το καθήκον της στην ανατολική Μεσόγειο παρακολουθώντας το West Capella… το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ είχε προειδοποιήσει με μέτρα για την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα.

Όπως είπε, τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της ελληνικής πλευράς.

Πρόσθεσε ότι η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here