Τουρκία: Το κουρδικό κόμμα του Ντεμιρτάς έριξε τον Ερντογάν από τον θρόνο του

ΦΩΤΟ: ΕUROKINISSI

Πλήγμα στην μέχρι τώρα εκλογική παντοδυναμία του Ερντογάν και του κόμματός του, αποτελούν τα  αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών. Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) ξεπερνάει με άνεση το εκλογικό όριο του 10% και μπαίνει στην Βουλή. Το γεγονός αυτό στερεί έδρες και ..αυτοδυναμία  από το κόμμα ΑΚΡ του Τούρκου Προέδρου, οδηγώντας τη χώρα για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια σε κυβέρνηση συνεργασίας ή σε νέες εκλογές.

Σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τα αποτελέσματα, με καταμετρημένο το 99,81% των εκλογικών τμημάτων, διαμορφώνονται ως εξής:

Α/Α ΚΟΜΜΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΨΗΦΟΙ ΕΔΡΕΣ
1 Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) 40,88% 18.548.716 258
2 Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) 25,16% 11.413.467 132
3 Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 16,44% 7.455.490 81
4 Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) 12,95% 5.886.043 79

 

Η αυτοδυναμία στην Τουρκική εθνοσυνέλευση των 550 συνολικά εδρών, απαιτεί 276 έδρες. Στόχος του «σουλτάνου» Ερντογάν ήταν να συγκεντρώσει το κόμμα του τα 2/3 των εδρών, δηλαδή περισσότερες από 367 έδρες ώστε να επιβάλει τις συνταγματικές αλλαγές που θεωρεί αναγκαίες για τη μετατροπή του πολιτικού συστήματος της Τουρκίας σε Προεδρικό, με ταυτόχρονη ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου.

ÔÏÕÑÊÉÁ - ÂÏÕËÅÕÔÉÊÅÓ ÅÊËÏÃÅÓ

Για να πετύχει τον στόχο αυτό, έπρεπε να μην εισέλθει στη Βουλή το κουρδικό κόμμα HDP.  Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που λόγω του κρίσιμου χαρακτήρα των εκλογών, φοβούνταν ότι θα επιχειρηθεί μεγάλης κλίμακας νοθεία των εκλογικών αποτελεσμάτων, ώστε να μην περάσει το κουρδικό κόμμα το όριο του 10%. Γι΄αυτό και είχε οργανωθεί ένα μεγάλο δίκτυο εθελοντών-παρατηρητών που θα επέβλεπαν την εκλογική διαδικασία.

Η μεγάλη εκλογική νίκη του HDP

Το φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών με ηγέτη τον Σ. Ντεμιρτάς, πέτυχε μια μεγάλη εκλογική νίκη.  Κατακτά τον στόχο του. Μπαίνει με άνεση στη Τουρκική Βουλή και στερεί την αυτοδυναμία από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)του Ερντογάν, που κυβέρνησε μονοπωλιακά την Τουρκία από το 2002 και μετά.

Στις τρεις εκλογικές περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης, το ΑΚΡ χάνει 8 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες από την εκλογική δύναμή, ενώ αντίστοιχα ενισχύεται θεαματικά το HDP, φθάνοντας σε ποσοστά από 10,65 έως 14,56%, πολύ πιο πάνω από το 3,24 έως 5,35% που είχε λάβει στις εκλογές του 2011, καθώς εξέφρασε πέραν του κουρδικού πληθυσμού και πολλούς αριστερούς ψηφοφόρους.

Στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, το HDP αγγίζει ποσοστά του 80% ενώ στην επαρχία Χακιάρι όπου ξεπέρασε το 86%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το HDP συγκέντρωσε την καθολική υποστήριξη του κουρδικού πληθυσμού στις επαρχίες της νοτιοανατολικής και ανατολικής Τουρκίας. Το Λαικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι πρώτο σε δύναμη στα δυτικά παράλια. Στη Σμύρνη το ΑΚΡ λαμβάνει εκλογικό ποσοστό που κυμαίνεται περίπου στο 26%, μείον 10% από το 2011.

Γεζιντί και Αρμένιοι βουλευτές

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον HDP εξελέγη βουλευτής στο Ντιγάρμπακιρ, η Φελεκνάς Ουτζά, πρώτη εκπρόσωπος της μεινότητας των Γεζιντί που εισέρχεται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η κοινότητά της έπεσε θύμα των πιο βάρβαρων διώξεων του Ισλαμικού Κράτους.  Η Φελεκνάς Ουτζά είναι 39 ετών, γεννήθηκε στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας, σπούδασε βοηθός ιατρού και σε ηλικία μόλις 22 ετών εξελέγη, το 1999, ευρωβουλευτής με το αριστερό γερμανικό κόμμα Die Linke, θέση στην οποία παρέμεινε επί μία δεκαετία.

Επίσης με το HDP εξελέγη βουλευτής στην Κωνσταντινούπολη ο Αρμένιος εκπαιδευτικός, Γκάρο Παϊλάν.

Ήδη ο συμπροεδρεύων του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς , δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έβαλε τέλος στη συζήτηση για το προεδρικό σύστημα που επιθυμούσε ο Ερντογάν. Το κόμμα του ΑΚΡ, υπέστη σαφή μείωση δυνάμεων και παρά το γεγονός ότι παραμένει πρώτο, φαίνεται να χάνει την ορμή που είχε τα τελευταία χρόνια. Εάν μάλιστα δεν καταφέρει να βρει κυβερνητικό εταίρο, είναι πολύ πιθανόν να ξαναγίνουν εκλογές.

Σε δηλώσεις του μετά την σταθεροποίηση των εκλογικών ποσοστών του κόμματός του, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΑΚΡ.

Νταβούτογλου: Είμαστε οι νικητές

«Νικητής των εκλογών είναι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» δήλωσε πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Αχμέτ Νταβούτογλου. «Το κόμμα μας έγραψε σήμερα ένα έπος». To AKP «εξακολουθεί να είναι η ραχοκοκαλιά μια η εγγύηση του μέλλοντος της Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε «θα κάνουμε τις εκτιμήσεις μας, αλλά θα προβούμε μετά από διαβουλεύσεις στα αναγκαία βήματα», απέφυγε ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα τι εννοεί με τα μέτρα και έκανε λόγο για «μια νέα αρχή».

Μπαχτσελί: Οχι, προς το παρον, σε συνεργασία με το ΑΚΡ

Απέκλεισε, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), το ενδεχόμενο συνεργασίας, λέγοντας ότι πρώτα θα πρέπει να εξαντληθούν οι άλλες επιλογές.

«Η πρώτη πιθανότητα για κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να αναζητηθεί ανάμεσα στο AKP και το φιλοκουρδικό HDP. Το δεύτερο μοντέλο μπορεί να περιλαμβάνει το AKP, το CHP και το HDP» είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Εάν όλα αυτά τα σενάρια αποτύχουν, τότε πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα βαριά ήττα για τις προσωπικές πολιτικές επιλογές του Τούρκου Προέδρου.

Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, τότε οι πρόωρες εκλογές μπορούν να προκηρυχθούν μετά από 45 ημέρες.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here