Τουρκία: Στη φυλακή και η διευθύντρια του παραρτήματος Διεθνούς Αμνηστίας

Να προφυλακιστούν η διευθύντρια του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Ιντίλ Εσέρ και άλλοι εννέα υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησε o εισαγγελέας εν όψει της προσαγωγής τους σε δίκη με την κατηγορία ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η Εσέρ και οι άλλοι εννέα συνελήφθησαν την 5η Ιουλίου, ενώ συμμετείχαν σε ένα σεμινάριο σε ξενοδοχείο κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Οι συλλήψεις τους σημειώθηκαν έναν μήνα μετά τη σύλληψη του προέδρου του ΔΣ του τουρκικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Τανέρ Κιλίτς, με την ίδια κατηγορία.

Η ΜΚΟ κατήγγειλε τις συλλήψεις κάνοντας λόγο για «κατάχρηση εξουσίας».

Το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα που εκδηλώθηκε πριν από έναν χρόνο έχουν ακολουθήσει αλλεπάλληλα κύματα εκκαθαρίσεων-συλλήψεων, υπόπτων για σχέσεις με το δίκτυο του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Η Άγκυρα και προσωπικά ο Ερντογάν κατηγορούν τον Γκιουλέν ως «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος.

Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν προφυλακιστεί και 150.000 άλλοι απομακρύνθηκαν ή απολύθηκαν από τις θέσεις τους, ανάμεσά τους στρατιωτικοί, αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί, δικαστικοί, δημόσιοι λειτουργοί.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here