Τουρκία: Λέει τώρα ναι στην επίσκεψη βουλευτών σε γερμανούς στρατιώτες

Η Αγκυρα έδωσε τελικά την άδεια σε γερμανούς βουλευτές, να επισκεφθούν Γερμανούς στρατιώτες της νατοϊκής βάσης του Ικονίου μετά τη προηγούμενη άρνηση της στα τέλη Ιουλίου.

 

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου και θα γίνει υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και με τη συνοδεία της αναπληρώτριας γενικού γραμματέα Ρόζε Γκότεμελερ. Στην αποστολή θα συμμετάσχουν συνολικά επτά γερμανοί βουλευτές μέλη της επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

Τρεις περίπου εβδομάδες μετά την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει την επίσκεψη γερμανών βουλευτών στη νατοϊκή βάση του Ικονίου στα μέσα Ιουλίου, η Άγκυρα άλλαξε προφανώς γνώμη μετά από μεσολάβηση του ΝΑΤΟ. Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο πρόεδρος της επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής Βόλφγκανγκ Χέλμιχ έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα, με το οποίο καθίσταται σαφές προς κάθε πλευρά ότι η επίσκεψη αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα». Κατά την άποψη του σοσιαλδημοκράτη βουλευτή η απόφαση της Άγκυρας «συμβάλλει στην αποκλιμάκωση μιας διένεξης, που δεν είναι προς όφελος της νατοϊκής συμμαχίας».

Γερμανοί βουλευτές είχαν απειλήσει με απόσυρση από το Ικόνιο

Η επίσκεψη στο Ικόνιο είχε προγραμματιστεί αρχικά για τα μέσα Ιουλίου. Η Άγκυρα είχε ωστόσο αρνηθεί να χορηγήσει την απαραίτητη άδεια, επικαλούμενη την ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις. Ο βουλευτής του ΑΚΡ Μουσταφά Γενέρογλου είχε αφήσει τότε να εννοηθεί ότι η άρνηση της Άγκυρας οφειλόταν στη συμμετοχή στην αντιπροσωπία του αριστερού βουλευτή Αλεξάντερ Νόι, ο οποίος είχε αμφισβητήσει σε συνέντευξη ότι το PΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση. Γερμανοί βουλευτές είχαν απειλήσει τότε με την απόσυρση των δώδεκα στρατιωτών από την στρατιωτική βάση.

Θυμίζουμε ότι τέλη Ιουνίου η γερμανική βουλή αποφάσισε να αποσύρει τα γερμανικά μαχητικά από την αεροπορική βάση του Ινσιρλίκ και να τα μεταθέσει στη βάση Αλ Ασράκ της Ιορδανίας αντιδρώντας στις διαδοχικές απανωτές απαγορεύσεις των τουρκικών αρχών στην επίσκεψη γερμανών βουλευτών και σε αυτή τη νατοϊκή βάση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here