Τουρκία: Ελεύθερος προσωρινά εκπαιδευτικός απεργός πείνας

Ελεύθερο με περιοριστικούς όρους άφησε σήμερα τουρκικό δικαστήριο, κρατούμενο εκπαιδευτικό ο οποίος είχε προχωρήσει σε απεργία πείνας τον περασμένο Μάρτιο διαμαρτυρομενος για την απόλυσή του στο πλαίσιο του κύματος εκκαθαρίσεων που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Το δικαστήριο αποφυλάκισε με όρους τον  Σεμίχ Οζακτσά, ωστόσο απεφάνθη να παραμείνει υπό κράτηση η ακαδημαϊκός Νουρίγιε Γκιουλμέν, που επίσης πραγματοποιεί απεργία πείνας από τον Μάρτιο.

Βάσει της απόφασης, ο Οζακτσά θα τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό και θα φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι, ανέφερε ένας εκ των συνηγόρων του, ο Ομέρ Φαρούκ Εμιναγάογλου. Θα έχει δικαίωμα εξόδου από την οικία του προκειμένου να παρουσιαστεί στο δικαστήριο ή να πάει στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Οι δύο εκπαιδευτικοί είναι μεταξύ των 100.000 ανθρώπων που απολύθηκαν στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων οι οποίες ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016. Συνελήφθησαν στα τέλη Μαΐου, με την κατηγορία ότι είναι μέλη της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C, την οποία η Τουρκία θεωρεί «τρομοκρατική», όπως επίσης η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ.

Είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο κάθειρξης έως 20 ετών. Η δίκη της Γκιουλμέν θα επαναληφθεί την 17η Νοεμβρίου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here