Τουρκία: Διώξεις κατά του Ντεμιρτάς με στόχο το κόμμα των Κούρδων

(ΦΩΤΟ:EUROKINISSI)

Στο στόχαστρο της «ανεξάρτητης» τουρκική δικαιοσύνης βρέθηκε την Πέμπτη ο ηγέτης των Κούρδων της Τουρκίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, καθώς ο εισαγγελέας του Ντιγιάρμπακιρ ξεκίνησε έρευνα εις βάρος του συμπρόεδρου του «κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών», (HDP), σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι ο εισαγγελέας διερευνά κατά πόσον ο Ντεμιρτάς «διατάραξε τη δημόσια τάξη», «υποκίνησε σε βία» και «όπλισε» τους Κούρδους και αριστερούς διαδηλωτές, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους τον Οκτώβριο του 2014 για να διαμαρτυρηθούν για την αμέτοχη στάση της Αγκυρας απέναντι στην επίθεση του «Ισλαμικού κράτους» στο Κομπάνι.

Η έρευνα, όλως τυχαίως, ξεκίνησε τώρα, σε μια συγκυρία που διεξάγονται οι αεροπορικές επιχειρήσεις της τουρκικής αεροπορίας κατά των Κούρδων μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, (ΡΚΚ), στο όρος Καντίλ, στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Επιπλέον σε μια άλλη εισαγγελική έρευνα, κατηγορούνται άλλοι εννέα Κούρδοι βουλευτές για σχέσεις με «τρομοκράτες» και «προμήθεια όπλων». Η εισαγγελία ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα για άρση ασυλίας των εννέα βουλευτών.

Με όλα τα παραπάνω η πρόθεση που έχει το σύστημα Ερντογάν να απονομιμοποιήσει το HDP είναι φανερή. Ταυτόχρονα, ο ίδιος συνεχίζει την εθνικιστική υστερία και την πολεμική εκστρατεία κατά του ΡΚΚ, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος που έχασε λόγω της επιτυχίας των Κούρδων στις πρόσφατες εκλογές.

Η απάντηση Ντεμιρτάς

Από την πλευρά του ο Ντεμιρτάς παρά τις απειλές και τις διώξεις, στράφηκε κατά του Ερντογάν κατηγορώντας τον ότι εκμεταλλεύτηκε τους θανάτους των νεαρών υπερασπιστών της κουρδικής υπόθεσης στην επίθεση του «Ισλαμικού κράτους» στο Σουρούτς και «πάτησε πάνω στα φέρετρα των θυμάτων για να ξεκινήσει μια κίνηση εντυπωσιασμού με στόχο τη βελτίωση της εικόνας του».

Ο Ντεμιρτάς υποστήριξε με έμφαση πως ο πόλεμος που κήρυξε ο Ερντογάν «δεν έχει σκοπό να προασπίσει την Τουρκία, αλλά να προασπίσει το προεδρικό παλάτι» και απέρριψε τις κατηγορίες που προσάπτει το AKP στο HDP πως δήθεν «είναι η πολιτική πτέρυγα του ΡΚΚ».

Ο νεαρός ηγέτης των Κούρδων της Τουρκίας αναφέρθηκε και στις πάνω από χίλιες συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία που έκανε η αστυνομία, υπογραμμίζοντας ότι σχεδόν όλοι ήταν αριστεροί και Κούρδοι και ελάχιστοι ήταν φανατικοί ισλαμιστές.

«Οι υποτιθέμενοι ύποπτοι για σχέσεις με το «Ισλαμικό κράτος» συνελήφθησαν για τα μάτια του κόσμου και στην πλειονότητά τους αφέθηκαν ελεύθεροι» κατήγγειλε ο Ντεμιρτάς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here