Τουρκία: Διαδηλώσεις για σύλληψη δημοσιογράφων

Εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της εφημερίδας  Cumhuriyet στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις, για να διαμαρτυρηθούν για τις αυθαίρετες συλλήψεις δημοσιογράφων από το καθεστώς Ερντογάν και να υπερασπισθούν την ελευθεροτυπία που πλήττεται βάναυσα στη Τουρκία. και την Άγκυρα, με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη δύο δημοσιογράφων της για τρομοκρατία και κατασκοπεία.

Στην Άγκυρα, η αστυνομία παρενέβη στην αντίστοιχη διαδήλωση, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν στα γραφεία της εφημερίδας.

διαηλωση τζουμχουριετ

Ο αρχισυντάκτης Καν Ντούνταρ και η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Άγκυρα, Ερντέμ Γκιουλ, είχαν αποκαλύψει επαφές της τουρκικής κυβέρνησης με τη Συρία και παράνομες μεταφορές όπλων.

Η δήλωση του Ντούνταρ

Με δήλωση του ενώπιον του δικαστηρίου ο αρχισυντάκτης της Cumhuriyet Καν Ντούνταρ εγκαλεί τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι με τη στάση επιβεβαιώνει την αλήθεια του ρεπορτάζ που δημοσίευσε η εφημερίδα.Είπε συγκεκριμένα:

«Θα το δημοσίευα ξανά. Είναι ευτυχής που οι πολίτες έμαθαν πληροφορίς για την αποστολή όπλων. Ο Πρόεδρος έφτασε σε σημείο να αναγνωρίσει το γεγονός, λέγοντας πριν λίγες μέρες, Και λοιπόν τι έγινε αν το φορτηγό μετέφερε όπλα; Τα λόγια του αντιφάσκουν ανοικτά τους ισχυρισμούς ότι οι φωτογραφίες  που δημοσιεύσαμε ήταν κατασκευασμένες.Το παραδέχθηκε αυτό. Πιστεύω ότι αυτή η παραδοχή από μόνη της είναι αρκετή για να απορριφθούν οι κατηγορίες σε βάρος μας. Εάν ο Ερντογάν λέει «Ε και τι έγινε εάν τα φορτηγά ήταν γεμάτα με όπλα”, τότε κι εγώ λέω, Ε και τι έγινε που το δημοσιεύσαμε; ¨

Οι συγκεντρωμένοι

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια τους το τελευταίο φύλλο της Χουριέτ, που έγραφε «Μαύρη μέρα για τον Τύπο” στο πρωτοσέλιδο.

συγκέντρωση cumhuriyet

Είμαι εδώ για να συμπαρασταθώ στους συναδέλφους μου και είμαι περήφανος για αυτό” δήλωσε ο αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Zaman, Αμπντουλχαμίτ Μπίλιτσι, έξω από τα γραφεία της Χουριέτ. «Μπορεί να υπάρχουν αντιπαλότητες και διαφορετικές απόψεις μεταξύ μας, όμως αυτές οι διαφορές εξανεμίζονται όταν μιλάμε για την διατήρηση και υποστήριξη της Ελευθερίας του Τύπου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των νόμων. Κανείς δεν πρέπει να φοβάται να υπερασπιστεί τη δημοκρατία” τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως 33 δημοσιογράφοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Φεγέν Γιουκσεκντάγκ, αντιπροέδρου του HDP, που παρέστη και αυτή στη διαδήλωση: «Όλα τα αντιπολιτευτικά Μέσα που λειτουργούν κάτω υπό το πρίσμα της δημοσιογραφικής ηθικής και προσπαθούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους απειλούνται και σφυροκοπούνται διαρκώς. Αυτή η σκοτεινή επιχείρηση στοχεύει στο να καλύψει τα εγκλήματα που πραγματοποιεί η κυβέρνηση. Τέτοιου είδους πράξεις δεν θα πετύχουν”.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here