Τουρκία: Αποπέμφθηκε από τη Βουλή βουλευτής του HDP

Η Νουρσέλ Αϊντογάν, μέχρι τώρα βουλευτής του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αποπέμφθηκε από την τουρκική εθνοσυνέλευση σήμερα καθώς σε βάρος της εχουν απαγγελθεί  ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η απόφαση να στερηθεί τη βουλευτική της ιδιότητα η Αϊντογάν αναγνώστηκε στην εθνοσυνέλευση μετά την οριστικοποίηση του κατηγορητηρίου που απήγγειλε στην πολιτικό ένα δικαστήριο της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ.

Η Αϊντογάν αντιμετωπίζει κατηγορίες όπως «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και «διάπραξη εγκλημάτων εν ονόματί της».

Η Φιλίζ Κερεστετζίογλου, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του HDP, τόνισε ότι «αυτή η Βουλή θα μείνει στην ιστορία ως μια Βουλή που αψήφησε τη λαϊκή βούληση». Η Αϊντογάν δεν έχει σχολιάσει δημόσια τις εις βάρος της κατηγορίες ως τώρα.

Τον Φεβρουάριο η τουρκική εθνοσυνέλευση αφαίρεσε τη βουλευτική ιδιότητα της Φιγκέν Γιουκσεντά, της συμπροέδρου του HDP. Ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, ο έτερος συμπρόεδρος του κόμματος, παραμένει στη φυλακή.

Οι συλλήψεις χιλιάδων Κούρδων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και βουλευτών, άφησαν ακέφαλο το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης λίγους μήνες πριν από το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη μετατροπή του τουρκικού πολιτικού συστήματος σε προεδρικό.

Οι συλλήψεις, όπως και αυτές χιλιάδων άλλων ανθρώπων—δημοσίων λειτουργών, στρατιωτικών, αστυνομικών, δικαστικών και άλλων—μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου έχουν προκαλέσει έντονες διεθνείς αντιδράσεις, καθώς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν μια εκστρατεία πάταξης κάθε διαφωνίας, που συνεχώς διευρύνεται.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηριζει ότι το HDP συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), την οργάνωση ανταρτών που πολεμά εναντίον του τουρκικού κράτους επί τρεις δεκαετίες. Το HDP διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το PKK, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένας εκπρόσωπος του HDP, ο Οσμάν Μπαϊντεμίρ, δήλωσε χθες ότι το κόμμα θα συνεδριάσει την 20ή Μαΐου για να εκλέξει νέο συμπρόεδρο στη θέση της Γιουκσεντά.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here