Οι Τούρκοι βγάζουν για έρευνα και το Τσεσμέ στο Κατσελόριζο-Πραγματοποιούν άσκηση με πραγματικά πυρά-Με «άλλες διαδικασίες» απειλεί ο Τσαβούσογλου

Μετά την χθεσινή πρωτοφανή διπλή πρόκληση-παρενόχληση των Τούρκων στο αεροπλάνο και το ελικόπτερο που  μετέφεραν τον Πρόεδρο της Δημοκρατ’ιας Πρ. Παυλόπουλου σε Ρόδο και Φαρμακονήσι, οι τουρκικές αρχές, όπως γράφει το «mignatiou.com» εξέδωσαν την NAVTEX 710/17 με την οποία ανακοινώνουν ότι το σκάφος TCG Cesme θα πραγματοποιήσει επιστημονική έρευνα στο διάστημα 22-25 Ιουλίου «εκτός ξένων χωρικών υδάτων» σε μια περιοχή που ορίζεται από συντεταγμένες που επικαλύπτουν μέρος της Ελληνικής περιοχής ευθύνης για έκδοση NAVTEX και αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Η περιοχή που βρίσκεται σε διεθνή ύδατα είναι νότια του Καστελόριζου και μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου στο τμήμα εκείνο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το οποίο αμφισβητεί ευθέως η Τουρκία και μάλιστα για σημεία της περιοχής αυτής έχει δημοσιευθεί από το 2012 στην τουρκική Εφημερίδας της Κυβέρνησης «άδεια» παραχώρησης ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ.

Η πραγματοποίηση «επιστημονικών ερευνών» δεν απαιτεί την προηγουμένη άδεια του παράκτιου κράτους, πάρα μόνο γνωστοποίηση ώστε να εκδοθούν οι απαραίτητες NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Το γεγονός όμως ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος δεν γνωστοποίησε τις έρευνες του στην Ελλάδα και δεν ζήτησε την έκδοση των Αναγγελιών από τις Ελληνικές Αρχές αλλά από τις Τουρκικές, συνιστά μια ακόμη προσπάθεια αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων,σε μια ευαίσθητη και κρίσιμη περιοχή.

Μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου όμως έχει εξαγγείλει για σήμερα η Τουρκία και την πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά με την ΝΟΤΑΜ Β1899/17 (δίνοντας της με το στοιχείο «Β» χαρακτήρα άσκησης εντός δικών της ορίων αρμοδιότητας). Οι ελληνικές Αρχές αντέδρασαν χθες και με την ΝΟΤΑΜ Α1716/17 δηλώνοντας ότι μέρος της δεσμευμένης περιοχής βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών οπού μόνες αρμόδιες Αρχές είναι οι ελληνικές και συνεπώς την τουρκική άσκηση στο μέρος της που αφορά το FIR Αθηνών είναι παντελώς άκυρη.

Η Τουρκία επέμεινε στην πραγματοποίηση της άσκησης και με την ΝΟΤΑΜ Α3444/17, αμφισβητεί τα όρια του FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Απειλεί με «άλλες διαδικασίες» o Τσαβούσογλου 

Την ίδια στιγμή ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ Τσαβούσογλου, λίγο πριν μεταβεί στα κατεχόμενα, έκανε λόγο για «άλλες διαδικασίες» που θα ακολουθήσουν από εδώ και μπρος, η Τουρκία και το ψευδοκράτος, χωρίς να προσδιορίζει επακριβώς ποιες είναι αυτές. Προσπάθησε να δικαιολογήσει αυτές τις «άλλες διαδικασίες» ως αντίδραση στις «μονομερείς» ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς με τη συνέχιση των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 από την Total.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως «δεν είναι σωστό η ελληνοκυπριακή διοίκηση (κυπριακή Δημοκρατία) να κάνει μονομερή βήματα. Επειδή για τα αποθέματα στη περιοχή της Κύπρου έχει δικαιώματα και ο τουρκοκυπριακός «λαός». Το σχέδιό τους (Ελλάδας – Κύπρου)» είπε «είναι να παρατείνουν τη διαδικασία και να την αναβάλουν». Απέναντι σε αυτό το βήμα που έκαναν μονομερώς οι Έλληνες, η Τουρκία και το ψευδοκράτος, κατά τον Μ. Τσαβούσογλου δεν θα μείνουν αμέτοχοι και θα κάνουν κάποιο βήμα μαζί. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Ελλάδα και η Κύπρος προχώρησαν στη γεώτρηση για να αναγκάσουν τη Τουρκία και το ψευδοκράτος να εγκαταλείψουν το τραπέζι των συνομιλιών, αλλά αυτό δεν συνέβη, γιατί «έγινε αντιληπτό το σχέδιο τους». Υποστήριξε πως η διάσκεψη στο Κραν Μοντανά δεν προχώρησε λόγω της ελληνικής πλευράς και για αυτό έδωσε τέλος ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Κατά τον Τσαβούσογλου, δεν υπήρξε καλή πρόθεση από την ελληνική πλευρά και διερωτήθηκε: «Αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δικαίωμα τότε γιατί δεν επικεντρώνεσαι στη λύση και κάνεις μονομερείς δραστηριότητες; Αλλά συνήθισαν. Το 2004 στο δημοψήφισμα απέρριψαν το σχέδιο Ανάν και τους επιβράβευσαν, τους πήραν αμέσως στην ΕΕ, και τους κακόμαθαν. Ό,τι και να κάνουν τους στηρίζουν. Τώρα εδώ μια τόσο μικρή πλευρά και στριμώχνουν τη διαδικασία της ΕΕ (ενταξιακές συνομιλίες Τουρκίας). Και η ΕΕ τους ενθαρρύνει. Ήταν γνωστές οι παράμετροι για να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι δικές μας κόκκινες γραμμές ήταν γνωστές. Σε αυτό το πλαίσιο θέλαμε να λυθεί». Κατά τον Τσαβούσογλου αποκαλύφθηκε και το πραγματικό πρόσωπο των χωρών που κρύβονται πίσω από το κυπριακό πρόβλημα για να μπλοκάρουν τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Συνεχίζοντας, είπε ότι «αλλά από δω και μπρος θα υπάρξουν άλλες διαδικασίες στην Κύπρο. Δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα αυτή η διαδικασία. Εμείς από τη μέρα που ήρθαμε στην εξουσία μέχρι σήμερα ήμασταν ένα βήμα μπροστά για τη λύση και δεν διστάσαμε καθόλου. Πήραμε και πολιτικά ρίσκα αλλά αν μια πλευρά δεν θέλει, τότε πρέπει να κοιτάξει κανείς το δικό του καλό. Σήμερα θα πάω στην «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ψευδοκράτος) και εκεί θα διαβουλευτούμε. Θα καθορίσουμε τι οδικό χάρτη θα ακολουθήσουμε, θα διαβουλευτούμε και θα αποφασίσουμε».

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι πλέον οι χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από το Κυπριακό και πρέπει να άρουν το  εμπάργκο εναντίον του ψευδοκράτους το οποίο χαρακτήρισε απάνθρωπο. Πρόσθεσε ότι πέραν του Κυπριακού θέλουν να συνεχίσουν την συνεργασία τους με την ΕΕ και περιμένουν ειλικρίνεια από την ΕΕ.

Σκυτάλη σε Γιλντιρίμ

Χθες κατά τις επαφές Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα συζητήθηκαν οι κοινές πρωτοβουλίες Τουρκίας – ψευδοκράτους χωρίς να ληφθούν αποφάσεις, καθώς όπως θεωρούν δεν πρέπει να γίνουν βιαστικές κινήσεις. Οι συζητήσεις αυτές, θα συνεχιστούν και σήμερα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος μεταβαίνει στα κατεχόμενα, για να εκπροσωπήσει τη Τουρκία στους εορτασμούς για τη 43η επέτειο της εισβολής της 20ής Ιουλίου 1974, την οποία χαρακτηρίζουν «ειρηνευτική επιχείρηση». Όπως αναφέρουν πηγές στα κατεχόμενα θα υπάρξουν και συσκέψεις υπό τον Ταγίπ Ερντογάν ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι «εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ» κινήσεις της τουρκικής πλευράς.

Οι «άλλες» διαδικασίες

Κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία σχολιάζοντας την απειλή Τσαβούσογλου για «άλλες διαδικασίες» από εδώ και μπρος εκτιμούσαν ότι ο Τούρκος υπουργός αναφερόταν σε δύο κινήσεις. Η πρώτη, κατά τις εκτιμήσεις είναι η συνέχιση των προκλήσεων στη κυπριακή ΑΟΖ με έρευνες του Barbaros ακόμα και στα νότια παράλια της Κύπρου για δήθεν λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων και η άλλη η προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους με αναζήτηση λύσης του Κυπριακού εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ στη λογική δύο κρατών. Οι κινήσεις αυτές έχουν προβλεφθεί από την Αθήνα και τη Λευκωσία και έχει γίνει επεξεργασία διπλωματικών και πολιτικών κινήσεων που εφαρμόζονται βήμα βήμα, αναλόγως των κινήσεων της τουρκικής πλευράς. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η Τουρκία δεν έχει πολλά περιθώρια για να ελπίζει σε επιτυχία αυτών των «άλλων διαδικασιών» καθώς συγκρούονται με το διεθνές δίκαιο και δεν θα βρει υποστηρικτές.

Χθες ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, τους οποίους ενημέρωσε για την σύνοδο στο Κραν Μοντανά. Η Λευκωσία ενημερώνει όλες τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ, και του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here