Τόσκας: Η ΕΥΠ μετονομάζεται σε ΥΠΕΚ(Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας)

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Ριζική αναδιάρθρωση της ΕΥΠ και και όχι μόνο στην ονομασία της, εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, κατα τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας(ΥΠΕΚ) όπως μετονομάζεται πλέον η γνωστή μας ΕΥΠ, θα αναδιαρθρωθεί  με σταθερά προσεκτικά βήματα ώστε να βελτιωθούν οι μέθοδοι και το ανθρώπινο δυναμικό της και να δημιουργηθούν νέες δομές οι οποίες θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από τις τεχνολογικές εξελίξεις στον κυβερνοχώρο, στις επικοινωνίες, στα νέα οικονομικά εργαλεία. Οι προκλήσεις του κυβερνοχώρου δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χωρίς την εμπλοκή νέων ανθρώπων που ξεχωρίζουν σε αυτόν τον τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε ο υπουργός. 

Για την αστυνομική βία ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι «θα ελέγξουμε τα περιστατικά της δυσανάλογης, της αδικαιολόγητης βίας σε βάρος των συλλαμβανομένων».

Όπως είπε, πρέπει και εδώ να εμπνεύσουμε στους αστυνομικούς μας ορισμένες ιδέες και αντιλήψεις, όπως π.χ. ότι είναι σωφρονιστικά ακατάλληλο το να εξαντλούμε με υπερβολή όλο το τιμωρητικό οπλοστάσιο του ποινικού κώδικα σε κάθε ανήλικο που συλλαμβάνεται».

O αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ακόμη ότι «θέλουμε μια Αστυνομία που να περιβάλλεται με κύρος, κοινωνική συναίνεση, που να εμπνέει σεβασμό και διάθεση συνεργασίας. Σε αυτά τα πλαίσια η αναδιοργάνωση θα έχει, μεταξύ άλλων, ως κύριο σκοπό την εξοικονόμηση προσωπικού και τεχνικών μέσων για την αποτελεσματικότερη δράση και πρόληψη μαζί με τον αναπροσανατολισμό της φιλοσοφίας δράσης τους ώστε πράγματι να αντιμετωπίζεται η ακραία εγκληματικότητα και να τίθενται υπό έλεγχο κρίσιμα περιστατικά και τομείς κινδύνου, αντί μια συνήθους αστυνομικής τάξης ρουτίνας.

» Κάτω από αυτό το πρίσμα θα πρέπει η Βουλή να συζητήσει πάνω σε ένα νέο σχέδιο νόμου που θα επιφέρει αναγκαίες αλλαγές στο ν. 4249/2014 αφού προηγουμένως εκτεθεί σε διάλογο και με τα Σώματα, και με τους συνδικαλιστικούς τους φορείς, και με ενδιαφερόμενους κοινωνικούς φορείς».

Ο συγκεκριμένος νόμος αφορά την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Αλλαγές στην Πυροσβεστική – Εισαγωγή μέσω Πανελληνίων
Για την Πυροσβεστική σημείωσε ότι απαιτείται αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Σώματος κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης με σκοπό την προσαρμογή στη γενικότερη διοικητική δομή του κράτους, τις σύγχρονες πυροσβεστικές ανάγκες, απαιτήσεις και προδιαγραφές και λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και το νέο δημοσιονομικό περιβάλλον, «καθότι κατά την εφαρμογή του Ν. 4249/2014, έχουν εντοπισθεί αρκετά προβλήματα και δυσλειτουργίες τα οποία απαιτούν θεραπεία».
Eπιπροσθέτως σημείωσε: «Η εισαγωγή των νέων πυροσβεστικών υπαλλήλων μέσω Πανελληνίων έχει δρομολογηθεί από το ερχόμενο εκπαιδευτικό έτος και στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας γενικότερα ώστε να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις με την ανωτατοποίηση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και δημιουργία Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here