Τόρις: Να μην λάβει αμαχητί το «δαχτυλίδι» ο Μπόρις Τζόνσον

Εντείνεται ο εσωκομματικός «εμφύλιος» στους Τόρις λίγο πριν την εκλογή του διαδόχου της Τερέζας Μέι, με τους υποψήφιους να προειδοποιούν πως το Συντηρητικό Κόμμα χρειάζεται ένα πραγματικό διαγωνισμό ηγεσίας και όχι απλά μια στέψη για τον φανταχτερό υποψήφιο – φαβορί, που δεν είναι άλλος από τον Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (σ.σ. ο Τζόνσον) έχει κατηγορηθεί ότι αποφεύγει τον πλήρη έλεγχο αφότου αρνήθηκε να λάβει μέρος στο μαγνητοσκοπημένο debate το βράδυ της Κυριακής, μαζί με άλλους έξι υποψήφιους για την ηγεσία των Τόρις.

Ο Ρόρι Στιούαρτ, ένας από τους υποψήφιους, τόνισε ότι «υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης» με τον Τζόνσον.

Μιλώντας στο BBC, ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης είπε: «Πώς θα πετύχει ο Μπόρις το Brexit; Συνεχώς λέει «θα το πραγματοποιήσω», Δεν ξέρω καν τι πιστεύει. Δεν μου μιλάει, δεν μιλάει σε εσάς, δεν μιλάει στον λαό», τόνισε ο Στιούαρτ.

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια θέση στην κυβέρνηση στην περίπτωση που ο Μπόρις Τζόνσον αναδειχθεί νικητής από τη διαδικασία των αλλεπάλληλων ψηφοφοριών. «Δεν πρόκειται να υπηρετήσω σε μια κυβέρνηση του Μπόρις», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Εσωτερικών, ο Σαϊντ Γιαβίντ, που επίσης είναι υποψήφιος, τόνισε ότι «ως Συντηρητικοί θα έπρεπε να προωθούμε τον διαγωνισμό αντί της στέψης».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του υπουργού Άμυνας, Τομπάιας Έλγουντ, που είπε ότι δεν είναι σωστό απλά να του επιτραπεί η στέψη. «Πραγματικά θέλω να δω τον Μπόρις να περνάει εξετάσει. Το έθνος το παρακολουθεί όλο αυτό», δήλωσε στο Sky News.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, αν και αντίπαλος του Τζόνσον στην κούρσα διαδοχής της Τερέζας Μέι, είπε ωστόσο στο BBC ότι θα μετείχε σε μια κυβέρνηση υπό τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου. Πρόσθεσε όμως ότι ο ίδιος είναι η εναλλακτική λύση που αναζητά το κόμμα του.

«Η διαφορά μεταξύ εμού και του Μπόρις είναι ότι εγώ θα προσπαθούσα να πετύχω μια συμφωνία για το Brexit» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε.

«Δεν θα δημιουργήσω τις προϋποθέσεις που θα καταστήσουν εντελώς αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας επειδή πιστεύω ότι πρέπει να προσφέρουμε στη χώρα καλύτερες επιλογές», πρόσθεσε.

Θα ακολουθήσουν κι άλλες ψηφοφορίες την ερχόμενη βδομάδα, προτού ανακοινωθούν οι δύο φιναλίστ στις 22 Ιουνίου για να τεθούν στην κρίση των 160.000 μελών του κόμματος.

Το αποτέλεσμα της εσωκομματικής εκλογής και συνακόλουθα το όνομα του νέου πρωθυπουργού θα ανακοινωθεί γύρω στις 22 Ιουλίου.

Στο μεταξύ, ο Ντόμινικ Ράαμπ, ο πρώην υπουργός Brexit και επίδοξος διάδοχος της Μέι, δήλωσε σήμερα ότι είναι πολύ απίθανο να ανασταλεί η λειτουργία του κοινοβουλίου με αφορμή το «διαζύγιο» από την Ε.Ε, όμως αρνήθηκε να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here