Τώρα το μνημόνιο το λένε Ταμείο Ανάκαμψης 

ΔΙΑΓΩΓΗ ΚΟΣΜΙΑ

 

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

Δεν έχει σημασία αν η συμφωνία είναι ιστορική η οχι -που σίγουρα δεν είναι- εκείνο που έχει σημασία είναι ότι χρήματα τζάμπα δεν δίνει κανένας και σίγουρα όχι η Ευρώπη.

Η συμφωνία των 750 δισ ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης, προϊόν δύσκολου αλλά αναγκαίου όπως εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση συμβιβασμού – με νικητές την Ολλανδια, την Σουηδία, την Αυστρία την Δανία αλλά και την Φινλανδία που επέβαλλαν τις θέσεις τους – έχει όρους και προϋποθέσεις, έχει επί της ουσίας ένα κρυφό ευρωπαϊκό μνημόνιο, που θα βαρύνει τις πλάτες των λαών όσο κι αν υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ότι τα λεφτά αυτά δεν συνδέονται με μέτρα ….

Κι όσοι το αμφισβητούν  μην επιμένουν… Το αποκάλυψε  ο ιταλός ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, που είπε ότι για την Ιταλία οι όροι αφορούν μεταξύ άλλων σε μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος… Κι αν για την Ιταλία  αυτή είναι μια βασική προϋπόθεση , φανταστείτε  ποιές θα είναι  για άλλες χώρες, και κυρίως για την Ελλάδα που θα αναγκαστούν να χρησιμοποιησουν χρήματα από το Ταμείο.

Εξάλλου, τονίζεται στο σχέδιο της συμφωνίας των 66 σελίδων για το Ταμείο Ανάκαμψης ότι τα σχέδια ανάκαμψης καθορίζουν την μεταρρυθμιστική και επενδυτική ατζέντα κάθε κράτους -μέλους Και η εμπειρία των μνημονίων στην Ελλάδα μας έδειξε ότι όπου ακούς μεταρρυθμίσεις … περικοπές δικαιωμάτων και αυστηρή οικονομικη λιτότητα έρχονται.

 Ας δούμε όμως μερικά σημεία της συμφωνίας που παραπέμπουν σε ένα άλλου τύπου ευρωπαϊκό -κρυφό- μνημόνιο.

                               Σχέδιο Ανάκαμψης ως  άλλο μνημόνιο

-Για να πάρει ένα κράτος – μέλος κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να υποβάλλει σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 – Η χώρα μας θα υποβάλλει σχέδιο με μεταρρυθμίσεις για το διάστημα 2021 με 2023 μέχρι τον Οκτώβριο όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών. Χαρακτηριστικό των δύσκολων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να περιλαμβάνει αυτό το σχέδιο είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έσπευσε σήμερα να ζητήσει την συνδρομή της αντιπολίτευσης στην κατάρτιση του για να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση. Με βάση τα νέα δεδομένα θα πρέπει  να απαντήσει η κυβέρνηση αν θα υλοποιήσει τις  δεσμεύσεις της για φορολογικές ελαφρύνσεις.

 -Το σχέδιο κάθε χώρας  θα ελέγχεται και θα παρακολουθείται και αναλογως θα γίνονται και οι εκταμιευσεις.

                              Χώρες σε ρόλο οικονομικού χωροφύλακα

 -Σημαντική παράμετρος και ένδειξη μνημονιακή είναι η προβλεψη  ότι  μία οποιαδήποτε χώρα μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση κεφαλαίων για μία άλλη χώρα αν διαπιστώσει ότι με το σχεδιο της για μεταρρυθμίσεις δεν τηρεί αυτή η χώρα τις  μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν η τους όρους για ένα  κράτος δικαιου. Για να το κάνει έχει περιθώριο τρεις μήνες από την κατάθεση του σχεδίου. Μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς το ρόλο που θα παίξουν   στην εκταμίευση των κεφαλαιων οι χώρες που δυσκόλεψαν την συμφωνία και επέβαλλαν τους όρους τους και οι οποίες επι της ουσίας   αυτοανακηρύσονται … σε οικονομικούς χωροφύλακες της Ευρώπης.

 Δάνεια από τις χρηματαγορές 

    Το τελικό ποσό της συμφωνίας ανέρχεται σε  750 δισ. ευρώ και θα το αντλήσει η Κομισιόν με δάνεια από τις χρηματαγορές και τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν μέχρι το 2058. Η αποπληρωμή θα επιβαρύνει εμμέσως πλην σαφώς τις ίδιες τις χώρες μέλη της Ενωσης και τους μελλοντικούς κοινοτικούς προυπολογισμούς.

   Τα 390 δισ. ευρώ από τα 750 δοσ  θα δοθούν στα κράτη – μέλη υπό τη μορφή επιχορηγήσεων, και τα υπόλοιπα υπό τη μορφή δανείων. Όπως είναι φυσικό τα κράτη – μέλη ενδιαφέρονται περισσότερο για το ποσό των επιχορηγήσεων  και εκεί θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους για να μην αυξήσουν το χρέος τους.

 Αυτό πολύ περισσότερο ισχύει για την Ελλάδα με το υπέρογκο χρέος. Επι της ουσίας δηλαδή απο το 31,5 δισ που εξασφάλισε η χώρα μας απο το Ταμειο Ανάκαμψης ενδιαφέρεται πιο πολύ για τα 19 δισ των επιχορηγήσεων… Τα άλλα απλώς είναι στο πακέτο.

 Το τρικ του πρωθυπουργού

 -Τα 750 δισ επι της ουσίας προστίθενται στον επόμενο εφταετή δημοσιονομικό προϋπολογισμό  της Ε.Ε ύψους 1.074 τρισ ευρώ. Ο  πρωθυπουργος που μίλησε για πακέτο 70 δισ συμπεριέλαβε καθαρά για λόγους εντυπώσεωνς και επικοινωνίας  – πέρα  των 31,5 δισ ευρώ του Ταμειου Ανάκαμψης – και τα ούτως η άλλως  αναμενόμενα και προγραμματισμένα κεφάλαια απο τον εφταετή κοινοτικό προυπολογισμό .

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here