Τώρα θυμήθηκαν τη μάσκα, που έχουμε ήδη εστίες ακόμα και σε νοσοκομεία

Στην τηλεόραση ο Έλληνας δεν έβλεπε ούτε ένα πολιτικό με μάσκα. Κυκλοφορούσαν κάποιοι άνω των 60 με μάσκα στους δρόμους και όλοι τους κοίταζαν με συγκατάβαση. γιατί η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει πάρτι και κανονικότητα και είχε κάνει νόμο τη χαλάρωση, καλωσόριζαν δεν (κατόπιν εκβιασμών του κεφαλαίου) τους Σουηδούς με τον υπουργό Τουρισμού να λέει χαμογελώντας στους έκπληκτους δημοσιογράφους «η Σουηδία πάει καλά, σαν εμάς είναι» για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Χρειάστηκε ντόρος για πολιτικό σε πανηγύρι, και μεγάλες πιέσεις από λοιμωξιολόγους, για να κοπούν τα πανηγύρια. Όμως την ίδια μέρα η κυβέρνηση έκοψε τις μάσκες από τα εμπορικά καταστήματα «για να αυξηθεί η πελατεία». Και αύξησε την πληρότητα στα καράβια γιατί «δεν έβγαιναν» οι εφοπλιστές.  Και πίστευε η κυβέρνηση ότι για να έχουμε τουρισμό πρέπει να υποκρινόμαστε ότι ο ιός εξαφανίστηκε. Έκαναν μάλιστα χιλιάδες τεστ στα σύνορα (μόνο στου Προμαχώνα από τα χερσαία, λες και στα άλλα υπήρχε απολυμαντικός θάλαμος, ενώ περνούσαν χιλιάδες την ημέρα). Τα τεστ που γίνονταν με τον τόννο όμως,  «έβγαιναν» μετά από 2-3 μέρες, όταν ο τουρίστας φορέας είχε πάει ήδη σε 3-4 beach bar ή μπορεί και να είχε  γυρίσει στην πατρίδα του πλέον.

Η Σύνοδος άνοιξε τα μάτια του Μητσοτάκη

Αίφνης ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην σύνοδο για το Ταμείο Ανάκαμψης, τους είδε όλους με μάσκες και τζελ και μέτρα και κατάλαβε ότι μάλλον το είχε παρακάνει με τη χαλάρωση.Του είπαν «μα καλά, δεν φοβάστε αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα; Μπράβο σας» και κατάλαβε πως κάτι δεν έκανε καλά. Και πήρε τηλέφωνο λοιμωξιολόγο ‘Ελληνα και έδωσε αμέσως γραμμή για μάσκες παντού. Έκτοτε όλοι βγαίνουν στα κανάλια μασκοφόροι και η κυβέρνηση προσπαθεί με ανακολουθίες να πείσει ότι  «πριν από 2-3 μέρες λέγαμε ότι η μάσκα δεν χρειάζεται, μα σήμερα λέμε ότι αν δεν τη φοράτε έχει πρόστιμο 150 ευρώ» γιατί άλλαξαν τα επιστημονικά δεδομένα και τα κρουσματα.

Και εξακολουθούν να  απορούν που ο Έλληνας δεν θέλει να φοράει μάσκα και είναι χαλαρός.

Πήγαν χαράμι όσα κερδίσαμε με το lovkdown

Τα κρουσματα όμως δεν αναχαιτίζονται με μαγικό ραβδάκι, απλά επειδή η ΝΔ αντελήφθη ότι η χαλάρωση ήταν υπερβολή. Χαράμισε με ψευδαίσθηση υγείας όσα κέρδισε ο λαός με στερήσεις σε όλη την καραντίνα. Τα κρουσματα που εν τω μεταξύ  έχουν απλωθεί στους νέους θα φτάσουν (όπως είπε και ο Σωτήρης Τσιόδρας) στους ηλικιωμένους, όπως ακριβώς είχε γίνει και με την Ισπανική γρίπη -πρώτα έπληξε τους νέους και μετά άρχισαν να πέφτουν σαν τις μύγες οι ηλικιωμένοι στο δεύτερο κύμα.

Τετραπλασιάστηκαν από τα τέλη Ιουλίου οι διασωληνωμένοι της πιο ευάλωτης ηλικιακής ομάδας, εκείνης των 65 χρόνων και άνω και συνεχίζεται η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα. Χτες καταγράφηκαν 100 τοπικά κρούσματα (αφαιρουμένων των «εισαγομένων») και προχτές άλλα τόσα. Είναι δε τόσο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι στα σύνορα, που κάθε μέρα ασθενούν 5-7 τουρίστες, οι οποίοι είτε δεν ελέγχθηκαν διόλου στα σύνορα, είτε το τεστ τους είχε βγει αρνητικό. (Είναι εκείνοι που ο ΕΟΔΥ λέει ότι «έκαναν τεστ αυτοβούλως»). Στις 28 Ιουλίου νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 8 ασθενείς και εξ αυτών μόλις οι 2 ήταν ηλικίας άνω των 64 χρόνων. Μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή χθες στις ΜΕΘ, νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 13 ασθενείς, με τους 8 εξ αυτών να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 65 χρόνων και άνω. Τετραπλασιάστηκαν δηλαδή οι διασωληνωμένοι της πιο ευάλωτης στη λοίμωξη του κορωνοϊού ηλικιακής ομάδας, εκείνης των 65 χρόνων και άνω.

Αύξηση νοσηλευομένων

Τα τεστ στο γενικό πληθυσμό -για να υπάρχει εικόνα και μπούσουλας- ειναι ανύπαρκτα και όλα τα κρουσματα που καταγράφονται είναι κρουσματα ενεργά ασθενών ή στενών επαφών κάποιων ασθενών. Και όλα αυτά ενώ είναι γνωστό ότι το 24% των κρουσμάτων ειναι ασυμπτωματικό και μεταδίδει τη νόσο.

Συνολικά, εχθές στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού νοσηλεύονταν 118 ασθενείς, όταν την περασμένη Τρίτη νοσηλεύονταν 93. Από τους 118, περίπου οι μισοί (56) νοσηλεύονταν στα 4 μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, η οποία βρίσκεται σταθερά μαζί με τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της επιδημικής έξαρσης.

Γιατροί νοσηλευτές

Τα 100 εγχώρια κρούσματα που καταγράφηκαν χθες «κρύβουν» τουλάχιστον 8 εστίες υπερμετάδοσης, δηλαδή συνάξεις ή χώρους εργασίας, στρατόπεδα, κέντρα διασκέδασης, γάμους κ.λπ. Γάμος στην Αλεξανδρούπολη έστειλε κρούσμα στα Χανιά και από τη Θεσσαλονίκη στη Ρόδο. Το χειρότερο όμως είναι ότι υπάρχουν πλέον εστίες και στα νοσοκομεία, αυτά που έπρεπε να είναι αμόλυντα για να σταθούμε όρθιοι.

Η ΠΟΕΔΗΝ πολύ αντικειμενικά αποδίδει τα 13 κρούσματα μέσα σε μια εβδομάδα σε γιατρούς και νοσηλευτές στην πολιτεία. «Ευθύνονται τόσο οι επικεφαλής που δεν εφοδιάζουν με μέσα ατομικής προστασίας τους εργαζόμενους όσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι χαρακτηρίζονται από χαλαρότητα σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας και υγιεινής», αναφέρει η ανακοίνωση. Όμως οι εργαζόμενοι (ειδικά όσοι δεν είναι γιατροί) είναι ο μέσος Έλληνας και ας ανήκει σε «ειδικευμένο προσωπικό». Οταν η πολιτεία χαλαρώνει, χαλαρώνει κι εκείνος.

Νοσοκομεία

Τα πρώτα δεδομένα από τον εντοπισμό και την ιχνηλάτηση που γίνεται στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Γεννηματάς και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, το γενικό και το Πανεπιστημιακό, δείχνουν 10 επαγγελματίες υγείας θετικούς στον κορωνοϊό. Ειδικότερα, τα 4 αφορούν επαγγελματίες υγείας στην ουρολογική κλινική του νοσοκομείου Γεννηματάς και τα 6 αφορούν γιατρούς από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας οι οποίοι έκαναν όπως επισημαίνεται διακοπές στη Χαλκιδική. Επιπλέον, αναφέρθηκε και ένας ακόμη θετικός στον κορωνοϊό από τη Λάρισα που είναι στενή επαφή ενός εκ των γιατρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέσσερις ειδικευόμενοι γιατροί βρέθηκαν θετικοί στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ήδη ο φόβος για τη διασπορά του κορωνοϊού στις χειρουργικές κλινικές, την ΩΡΛ κλινική και τα χειρουργεία, έχει οδηγήσει σε απολύμανση και ελέγχους του προσωπικού. Άλλοι δύο ειδικευόμενοι γιατροί, ένας παθολόγος και ένας χειρουργός, εντοπίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here