Τόμσεν: Δεν ζητάμε νέα μέτρα-Κρίσιμο όμως το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους-Ικανοποιημένος με τις Τράπεζες

«Δεν ζητάμε νέα μέτρα» επαναλαμβάνει μετά την Κρ. Λαγκάρντ και προιστάμενος Ευρώπης του Ταμείου, Πόλ Τόμσεν,,επιμένοντας ωστόσο ότι κρίσιμο μέγεθος για την όλη πορεία του προγράμματος θα είναι η ελάφρυνση του χρέους και πόσο γρήγορα θα γίνει. Δήλωσε επίσης απόλυτα ικανοποιημένος με τις ελληνικ;eς τράπεζες και τη λύση που υιοθετήθηκε από την ΕΚΤ για την επίσπeυση των stress test.

Ο k. T;omsen, εξήγησε, το Μνημόνιο του ΔΝΤ όσο και η έκθεση για τα δημοσιονομικά (Fiscal Monitor) μιλούν για στόχο πλεονάσματος 2,2,% του ΑΕΠ to 2018 και όχι 3,5% που προβλέπει η συμφωνία με τον ESM.  Πρόκειται για στόχο μικρότερο κατά 2,3 δισ. ευρώ από το επίσημο στόχο ευρωπαίων και ελλήνων.

«Το κρίσιμο ωστόσο, ζήτημα είναι το χρέος. Χρειάζεται να έχουμε μια γρήγορη συμφωνία, που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ»., συμπλήρωσε με έμφαση.

Οσον αφορά την επικείμενη λέναρξη της τρίτης αξιολόγησης, χαμήλωσε τον πήχη, λέγοντας ότι η αποστολή θα έρθει τις επόμενες μέρες στην Αθήνα για να εξετάσει την πορεία των πραγμάτων, αλλά προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν το ονομάζω αξιολόγηση».
Ως εκ τούτου, προκύπτει πλέον επισήμως ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ με κανονικές αξιολογήσεις θα ενεργοποιηθεί, μόνο αν λυθεί πρώτα το θέμα για το χρέος.

Δεν έδειξε επίσης καμία διάθεση να αποχωρήσει από την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι το Ταμείο εκλήθη από την Ελλάδα, που είναι μέλος του, καθώς και από τους Ευρωπαίους και ότι σκοπεύει να συνεχίσει την εμπλοκή του με τη χώρα μας, όσο του ζητείται.

Αισιόδοξος ήταν και για τις τράπεζες. Χαρακτήρισε «εποικοδομητική» την πρόταση για τη διενέργεια stress tests πριν την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, συνδέοντας το θέμα με την ανάγκη να αξιολογηθεί η στρατηγική αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.

«Στρατηγική για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών υπάρχει», ενώ αποδέχθηκε ότι τον πρώτο λόγο στο μείζον αυτό θέμα παίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Οι ελληνικές τράπεζες», είπε ο κ. Τόμσεν, απαντώντας σε ερώτηση του «Πρώτου ΘΕΜΑτος», «έχουν υψηλά, όπως και να τα υπολογίσει κανείς, μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουμε, είναι ότι υπάρχει στρατηγική για την αντιμετώπισή τους».

Και προσέθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προτείνει ότι η διενέργεια στρες τεστ, μπορεί να δώσει απαντήσεις, χωρίς να χρειαστεί πλήρως έλεγχος των χαρτοφυλακίων των τραπεζών».

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε ότι το Ταμείο νομίζει πως «είναι εποικοδομητική η πρόταση (της ΕΚΤ) και εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι αυτό θα γίνει και θα μας επιτρέψει να αξιολογήσουμε, πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, ότι υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Η αλλαγή της στάσης του κ. Τόμσεν είναι μία θετική εξέλιξη, σύμφωνα με τραπεζική πηγή, διότι δίνεται πλέον η δυνατότητα να συνεχιστεί απρόσκοπτα και σιωπηρά η όποια ανακεφαλαιοποίηση χρειαστεί.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here