Το Whirlpool-gate εκθέτει τον Λουίτζι Ντι Μάιο

Εκθετος στην ιταλικη κοινή γνώμη είναι ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, σχετικά με την απόφαση της εταιρείας Whirlpool να κλείσει το εργοστάσιό της στη Νάπολη, οδηγώντας στην ανεργία 420 εργαζόμενους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Ανάπτυξης εξέφρασε τις προάλλες την οργή του για την απόφαση της εταιρείας καταγγέλλοντας την πολυεθνική και απειλώντας πως θα κόψει τα όποια προνόμια χαίρει η εταιρεία μέσω του ιταλικού δημοσίου. Η ιστοσελίδα politico, όμως αποκαλύπτει έγγραφα που καταγράφουν πως ο ντι Μάιο γνώριζε εδώ και μήνες για τα σχέδια της Whirlpool.

Η είδηση του κλεισίματος του εργοστασίου στη Νάπολη, εκλογική περιφέρεια – κάστρο για τα Πέντε Αστέρια, προκάλεσε αντιδράσεις με τον ίδιο τον ντι Μάιο να αναφέρει μέσω facebook «Η ιταλική κυβέρνηση δεν θα αφήσει τις πολυεθνικές να χλευάζουν τη χώρα. Η Whirlpool δεν έμεινε πιστή στις συμφωνίας και θα υπογράψω υπουργική απόφαση για να αφαιρέσω τα όποια προνόμια έχει από το ιταλικό δημόσιο».

Στον ηγέτη των Πέντε Αστέρων απάντησε ο προκάτοχός του στο υπουργείο, υποψήφιος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Κάρλο Καλέντα καταγγέλλοντας ότι ο ντι Μάιο γνώρισε εδώ και μήνες για την κίνηση της Whirlpool.

«Περίμενε να περάσουν οι ευρωεκλογές και τώρα κάνει δράμα κάτι που ήξερε εδώ και δύο μήνες και για το οποίο τα στελέχη του εργάζονται από τον Απρίλιο» δήλωσε ο Καλέντα.

Ο ντι Μάιο, φυσικά, αρνήθηκε πως γνώρισε για τις προθέσεις της εταιρείας, όμως, σύμφωνα πάντα με το Politico, η Whirlpool έχει στείλει από τις αρχές Απριλίου επιστολή ενημερώνοντας τον υπουργός πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της (τον Οκτώβριο του 2018) για επένδυση 17 εκατομμυρίων στο εργοστάσιο της Νάπολη, όπου κατασκευάζονται πλυντήρια, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης που έχει παρουσιάσει ο συγκεκριμένος τομέας.

Η επιστολή της εταιρείας ανέφερε και έναν πιθανό επενδυτή που θα ήταν καλός υποψήφιος για να αναλάβει τη σειρά παραγωγής.
Την Πέμπτη, ο Λουίτζι ντι Μάιο επιχείρησε ελαφρώς να τα μπαλώσει τονίζοντας σε ραδιοφωνικό σταθμό «όλοι γνώριζαν πως η Whirlpool αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά όχι πως θα αναγκαστεί να φύγει από την πόλη».

Το politico επικαλείται αξιωματούχους που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και επισημαίνουν ότι στελέχη του υπουργείο ανάθεσαν, τον Απρίλη, στην κρατική εταιρεία ανάπτυξης Invitalia, να αξιολογήσει τον προτεινόμενο επενδυτή.

Η πρώτη συνάντηση με τον επενδυτή, τον οποίο η ιστοσελίδα δεν κατονομάζει, έγινε στις 19 Απρίλη και σε αυτή συμμετείχε ο αναπληρωτής του ντι Μάιο, Τζιόρτζιο Σοριάλ, ενώ έγιναν άλλες συναντήσεις μέσα στον Μάιο. Τουλάχιστον τρεις από αυτές φέρονται να έχουν γίνει στο υπουργείο.

Για το θέμα το politico επικοινώνησε με εκπροσώπους του ντι Μάιο και του Σοριάλ, όμως δεν πήρε απάντηση, ενώ ούτε η Whirlpool σχολίασε τις αποκαλύψεις.

Τα Πέντε Αστέρια είχαν ως βασικό προεκλογικό τους πυλώνα να σταματήσουν τις πολυεθνικές από το να μεταφέρουν τις μονάδες παραγωγής τους, αλλά και να τιμωρήσουν τις εταιρείες εκείνες που παίρνουν κρατικό χρήμα και στη συνέχεια εγκαταλείπουν τη χώρα.

Τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση (των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά) υπέγραψε συμφωνία με την Whirlpool για τριετές πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 250 εκατ. ευρώ από την αμερικανική εταιρεία. Αυτό περιλάμβανε την επιστροφή εργοστασίων από την Πολωνία στην Ιταλία και δέσμευση να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

Τότε ο Λουίτζι ντι Μάιο είχε πανηγυρίσει τη νίκη του λέγοντας πως πρόκειται για ένα θετικό σημάδι για τη χώρα.

Η συμφωνία, παράλληλα, έδινε τη δυνατότητα στον ντι Μάιο (σε χρονικό ορίζοντα έξι μηνών) να μεσολαβήσει ώστε η εταιρεία και τα συνδικάτα να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις για την εγκατάσταση των εργοστασίων. Καμία συνάντηση δεν έγινε, ενώ ο υπουργός δεν απάντησε σε αίτημα των εργαζομένων στις 20 Απριλίου για να κανονιστεί ένα τέτοιο ραντεβού.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here