Το βραβείο Νόμπελ για τον καθένα

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε βρίσκω μερικές φορές διέξοδο σε ανώδυνες και ευχάριστες εκπομπές της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.

Πριν από μερικές μέρες παρακολουθώντας μία εκπομπή στην τηλεόραση σχετικά
με τη μαγειρική ένιωσα ότι βρέθηκα ξαφνικά εμπρός σε μια  στιγμή γεμάτη συγκίνηση. Διαγωνίστηκαν δύο κοπέλες στη μαγειρική. Η κριτική επιτροπή επέλεξε τη μία έναντι της άλλης. Η νικήτρια εκδήλωσε μία έντονη συγκίνηση, φαινόταν να μη το πίστευε, όπως εξήγησε, όταν της φόρεσαν την ποδιά της καλής μαγείρισσας. Αυτό ήταν το όνειρο της ζωής της από μικρό παιδί, όπως αποκάλυψε η ίδια. Είχε δουλέψει ως σχεδιάστρια αλλά τώρα θα αφιερωνόταν στη μεγάλη της αγάπη, τη μαγειρική. Όπως η ίδια εκμυστηρεύτηκε τώρα ένιωθε ευτυχισμένη και δικαιωμένη απέναντι στη μητέρα της, το παιδί της, τις φίλες της, τους γείτονες. Ο  καθένας έχει το δικό του βραβείο Νόμπελ που του δίνει κουράγιο να συνεχίσει τη ζωή του και για εκείνη το μεγάλο της όνειρο ήταν η αναγνώρισή της ως καλής μαγείρισσας.
Πρέπει βέβαια να παραδεχτούμε, αν δεν το έχουμε αντιληφθεί, ότι η μαγειρική είναι η όγδοη τέχνη, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτισμική ιστορία της ανθρωπότητας. Γύρω από το τραπέζι των εδεσμάτων οι Μεγάλοι συζήτησαν και συζητούν τις τύχες των λαών μεταξύ τυρού και αχλαδίου. Γύρω από τα φλυτζάνια με το τσάι ή τον καφέ και τα γλυκά που τα συνοδεύουν οι άνθρωποι φιλοσοφούν και διατυπώνουν σκέψεις για τη ζωή τους και τον κόσμο. Η μαγειρική αποτελεί μία σιωπηλή μορφή τέχνης με πολυάριθμες τεχνοτροπίες.
Υ.Γ. Γράφοντας  περί τη μαγειρική με μία ευχάριστη διάθεση δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στα τόσα δυσάρεστα που μας κυκλώνουν στην καθημερινότητά μας. Και πρέπει να πούμε ευθέως ότι η σεξουαλική κακοποίηση είναι μία κλασσική μορφή του φασισμού, όπου ο θύτης διά της βίας συντρίβει σωματικά και ψυχικά τον άλλο άνθρωπο. Ακόμα και η πιο απλή κακοποίηση στο δρόμο ή στο λεωφορείο παραμένει ανεξίτηλη στη μνήμη του άλλου.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here