Το Βερολίνο προετοιμάζεται και για σκληρό Βrexit, αν και το απεύχεται

Η Γερμανία, μπροστά στο κίνδυνο να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit, προσφέρει στις βρετανικές τράπεζες και άλλες εταιρείες του χρηματοοιικονομικού κλάδου την ευκαιρία να συνεχίσουν τη λειτουργία τους στη χώρα απρόσκοπτα. 

Το υπουργικό συμβούλιο υπό την Άγκελα Μέρκελ έδωσε σήμερα το πράσινο φως σε κανόνες, που επιτρέπουν στην αρχή εποπτείας του κλάδου, την Bafin, να καθορίζει «συμφωνίες μετάβασης» με βρετανικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις έως και τα τέλη του 2020. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούν να διατηρήσουν έως τότε τα λεγόμενα «δικαιωμάτα διαβατηρίου», που τους εξασφαλίζουν την πρόσβαση στην ενιαία εσωτερική αγορά- εφόσον όμως πληρουν τις προϋποθέσεις που θα θέτει η Bafin. Η γερμανική ρυθμιστική αρχή θα εξετάζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Παράλληλα σε μία προσπάθεια να τονώσει το προφίλ της Φραγκφούρτης ως χρηματοοικονομικού κέντρου, τώρα που το Λονδίνο περνάει δύσκολες ώρες, αποφάσισε να χαλαρώσει το πλαίσιο για προσλήψεις και απολύσεις υψηλόβαθμων στελεχών.

Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι η Γερμανία «ποντάρει» σε σκληρό Brexit. Θέλει να είναι προετοιμασμένη όσο το δυνατόν καλύτερα για αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο όμως απεύχεται. Δύο γερμανικά ινστιτούτα σήμερα προειδοποίησαν για τις ζοφερές συνέπειες, που θα είχε για τη γερμανική οικονομία μία τέτοια εξέλιξη. Το  DIV θεωρεί ότι κανείς δεν μπορεί να ωφεληθεί από μία άτακτη έξοδο, ενώ το Ifoεολεκρινε την στάση της Κομισιόν και ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit, ώστε αυτή να μπορεί να γίνει αποδεκτή στη Βρετανία.

Το Βερολίνο από την πλευρά του λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία, που θα κρίνει το μέλλον της Τερέζα Μέι, αλλά και τα επόμενα βήματα στο Brexit, κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να αποδεχθούν τη συμφωνία, που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στο Λονδίνο και τους 27 της κοινότητας, παρουσιάζοντας το no deal ως μόνη λύση. Nein στην επαναδιαπραγμάτευση είχε πει και χθες  η Ανγκελα Μέρκελ  στη συνάντησή της με την Βρετανίδα ομολογό της, στηρίζοντας έτσι την επίσημη θέση των Βρυξελλών.

Σήμερα από το βήμα της Βουλής η κ. Μέρκελ τόνισε: «Δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας. Αλλά έχουμε ακόμη λίγο χρόνο και αυτό που μπορώ να πω στους Γερμανούς πολίτες είναι ότι εργαζόμαστε σκληρά για να εξασφαλίσουμε ένα συντεταγμένο Brexit. Ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε για την περίπτωση που τελικά έχουμε άτακτη έξοδο».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here