Το θέμα του ελληνικού χρέους είναι στο τραπέζι, μεταδίδει το Reuters

Aυτή η πληροφορία, αν ισχύει,  θα μπορούσε υπό προυποθέσεις, να είναι ένα πολύ θετικό νέο που θα ξεκλείδωνε την υπογραφή μιας βιώσιμης για την Ελλάδα, συμφωνίας. Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε πως Αθήνα και πιστωτές συζητούν για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποιοι συμμετέχουν στις συνομιλίες αυτές. Η ίδια πηγή παραδέχθηκε πως η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επωμισθεί μεγαλύτερο χρέος χωρίς να υπάρξει κάποιου είδους ελάφρυνση.

«Υπάρχει ανάγκη για χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν. Έτσι, η Ελλάδα θα πρέπει να επωμισθεί πολύ περισσότερο χρέος. Αυτό είναι αναπόφευκτο, αν έχεις πιο χαμηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα» δήλωσε η πηγή. Η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να επωμισθεί περισσότερο χρέος, χωρίς κάποιας μορφής ελάφρυνση» συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Το Reuters σχολιάζει πως μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει παραγραφή της αξίας του χρέους, κάτι που η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ θα ήταν απίθανο να δεχθεί. Μια αναβολή της αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων που λήγουν, για το μέλλον θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα.

«Η παράταση της λήξης του χρέους θα ήταν αρκετή για πολλά χρόνια. Είναι ένας απολύτως εύλογος οικονομικά τρόπος για να καταστεί το ελληνικό χρέος διαχειρίσιμο» δήλωσε η πηγή.

Το Reuters σημειώνει πως αξιωματούχοι της ΕΕ αμφισβητούν τη θέση της Ελλάδας ότι το χρέος προκαλεί ασφυξία στην οικονομία. Επισημαίνουν πως η Αθήνα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα δάνεια στήριξης το 2023. Το χρέος συσσωρεύει τόκους, πράγμα που σημαίνει ότι θα αυξηθεί τα επόμενα οκτώ χρόνια, όμως το ετήσιο επιτόκιο είναι χαμηλότερο απ’ αυτό που πληρώνει η Ιταλία και σε κάθε περίπτωση η αποπληρωμή των τόκων αρχίζει κι αυτή το 2023.

Τα 27 δις ευρώ της ΕΚΤ

Η αλήθεια είναι πάντως ότι το άμεσο πρόβλημα το έχει η Ελλάδα με το δάνειο του ΔΝΤ που αποπληρώνεται πολύ νωρίτερα αλλά κυρίως με τα 27 δις ευρώ σε κρατικό ομόλογα που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ. Και τα ομόλογα αυτά λήγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο προυπολογισμός τα επόμενα χρόνια. Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα καθώς αποστερεί πόρους που θα πήγαιναν για αποπληρωμή χρέους.

Ετσι, στο τραπέζι φαίνεται ότι έχει μπει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της λήξης των ομολόγων αξίας 27 δις της ΕΚΤ. Η ελληνική πλευρά ζητά να επαναγορασθούν τα ομόλογα αυτά από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας(ESM) κι η αποπληρωμή τους να παραπεμφθεί στο απώτερο μέλλον.

Από το απόγευμα της Κυριακής οι συνομιλίες

Οι επικεφαλής όλων των εμπλεκομένων στις διαβουλεύσεις βρίσκονται στις Βρυξέλλες και θα συμμετέχουν στις συνομιλίες, δήλωσε καλά πληροφορημένη ευρωπαϊκή πηγή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν αργότερα την Κυριακή και σε αυτές θα συμμετέχουν όλοι οι θεσμοί σε επίπεδο Brussels Group.

Παράλληλα όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παραμένει σε επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την εξεύρεση μιας «αμοιβαία αποδεκτής λύσης εντός των προθεσμιών», όμως ο χρόνος εξαντλείται.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως η Κομισιόν είναι έτοιμη να δεχθεί αλλαγές στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, εφόσον έχουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here