Το τεστ που θα προειδοποιεί για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Κοντά βρισκόμαστε σε ένα τεστ που θα ανιχνεύει την πρωτεΐνη  p-tau217, η οποία εντοπίζεται σε υψηλά επίπεδα στους πάσχοντες από άνοια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η μέτρηση της p-tau217 μπορεί να προβλέψει τη νόσο με ακρίβεια 96% έως και 20 χρόνια πριν από την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Η έγκαιρη διάγνωση θα βοηθά και στην καθυστέρηση της εκδήλωσης της νόσου αναφέρει το BBC.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον διαπίστωσε  ότι η μέτρηση της p-tau217 στο αίμα έδωσε εξίσου καλή εικόνα της κατάστασης του ασθενούς με τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (pet scan) εγκεφάλου. Η ίδια ομάδα είχε ήδη διαπιστώσει ότι η p-tau217 μπορούσε να ανιχνευτεί στον εγκέφαλο και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό πασχόντων από τη νόσο Αλτσχάιμερ πριν εμφανίσουν συμπτώματα, και τώρα μπόρεσε να παρατηρήσει αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης ακόμη και σε 4 κυβικά χιλιοστά αίματος.

Και οι Σουηδοί έχουν ερευνήσει την ίδια πρωτεΐνη και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδά της είναι  επταπλάσια σε πάσχοντες από τη νόσο Αλτσχάιμερ, και μάλιστα πολλά χρόνια πριν από την εκδήλωση συμπτωμάτων. Οι Σουηδοί μπόρεσαν με την πρωτεΐνη αυτή να διαχωρίσουν τους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ από άτομα που πάσχουν από άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις εγκεφάλου, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here